Снимка: архив Reuters
fallback

Висши държавни чиновници получават по още една заплата към основната си под формата на възнаграждение за представително облекло. Сигнали за това са стигнали до депутатите, раказа Петър Славов от РБ пред Dnes.bg. 

Заради това той и негови колеги предлагат промени в Закона за администрацията.

"Ние не сме разследващ орган, но можем да спрем такава практика", каза Славов. РБ са внесли текстове, с които искат бонусът за дрехи да не надвишава 50% от месечната заплата за цялата година. 

Вероятно има и други вратички за бонуси, освен парите за облекло, смята депутатът.  Затова той и колегите му предлагат в закона да се запише изричен текст, че зам.-министри, шефове на държавни агенции, на държавни комисии, на изпълнителни агенции, областни управители и техните заместници нямат право да получават бонуси, различни от посочените в закона. 

С промените в закона реформаторите искат да се въведе и точно изискване за професионален опит за висшите чиновници.

Те предлагат зам.-министрите и шефовете на агенциите да имат най-малко 3 г. опит в областта, за която отговарят. В момента в закона има изискване за професионален опит, но не е уточнен стажът. 

"Не е оправдано за висшите длъжности в държавата, които ръководят администрацията, да не се изисква минимален професионален опит, какъвто обаче, се изисква за експертните длъжности до ниво младши експерт", смятат реформаторите. 

С промените от РБ предлагат съветниците и експертите към кабинета, парламентарните секретари, техническите сътрудници и други да бъдат приравнени на държавните служители. Така за тях ще важат ограниченията за несъвместимости на длъжности, неполучаване на средства от бордове, деклариране на имотно състояние и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Трз

преди 7 години

Под бонус разбирам 20- 100 лв. Над тази сума бонуси са престъпление срещу майка България и геноцид спрямо чадата й. Дайте пари на майките вишистки и децата. Дайте им валчери за безплатни занимания- спорт, занаяти, безплатни театри, музеи. Ангажирайте малцинствата в социални и други дейности. Стига сте хрантутили предателите на родината.

19

Анонимен

преди 7 години

Да добавят членове на комисии, съвети, агенции и регулатори. Мерките да обхванат и служебните автомобили /с личен шофьор или без шофьор/ - не са нужни за изпънение на служебинте им задължения, а ги ползват като лични - през почивни дни, отпуски, возят членове на семействата и приятели. Заплатите им са достатъчни, за да си наемат такси или да си купят. Хората с ниски запати се справят без служебни автомобили, нали! Друго бездънно перо са телефонните им разговори - предимно лични.

18

???

преди 7 години

До ядосанЕ сега 3000 лв. много пари ли са? Колко трябва да си пробит и некадърен, че да не можеш да изкараш едни 3000 лв.?

fallback