Снимка: Архив, Булфото

Чисто икономически и принципно политически е редно да работим за по-добри отношения с Русия, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата

Той обаче не се нае да коментира изказването на външния министър Даниел Митов пред Ройтес, който твърди, че България няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, която по думите му не е зачела международните закони в украинската криза.

"Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите", казва Митов. "Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното", заявява той.

Интервюто на дипломат №1 пред Ройтерс стана повод депутатът от "Атака" Илиян Тодоров да припомни, че заради санкциите срещу Русия търпим огромни икономически загуби.

"Тук не става дума за русофили и русофоби, а за българския национален интерес, който е свързан с българския бизнес, който пък има интерес да печели от нормалните отношения на държавата с Русия", коментира националистът.

Дончев призна, че не може да каже дали репликата на Митов не е извадена от контекста.

Според него напълно е възможно да е отговор на журналистически въпрос или нещо друго, така че той отказа да се наеме с тълкувателно разясняване на думите на външния министър.

"Санкциите нагнетяват отношението между ЕС и Русия, което в ситуация на регионална несигурност не носят допълнителни ползи", призна Дончев.

Въпреки това, той обясни, че дори и в парламента да се гласува падането на санкциите, това няма да се случи, защото зависи от целия ЕС.

"Решението е общоевропейско и ако е нужно усилие в тази посока, те не са в тази зала и не се изчерпват с усилията на правителството, това е политически диалог“, обобщи Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase