Снимка: архив, БулФото

АБВ още няма претендент за "Дондуков" 2, но лидерът на партията Георги Първанов увери, че в неговите редици "не са зависими нито от зодиите, нито от Меркурий, нито от поведението на другите политически формации“.

Когато му дойде времето, тогава ще го кажем, но това ще стане преди ГЕРБ да съобщят своя кандидат, обеща Първанов.

Още по темата

До десет дни ще има форум на АБВ, на който ще се обсъди темата, допълни той, но отказа да коментира дали пък няма да тръгне на битка за трети мандат като държавен глава.

Името на претендента на партията на Бойко Борисов ще стане ясно на 2 октомври. Самият Борисов обяви, че ще изчака да мине ретроградният Меркурий, за да реши кой да пусне в битката за държавен глава.

За Първанов пък кандидатът на БСП Румен Радев, зад когото първоначално застанаха и АБВ, а после оттеглиха подкрепата си, все повече влизал в ботушите на соцлидерката Корнелия Нинова, защото говорел като нея.

Гордостта на премиера Бойко Борисов - газовият хъб "Балкан", заради който преди два дни се събраха на едно място политици и експерти от десетки страни, предизвика доста скептична реакция в лидера на АБВ.

Според него вместо този "скромен форум", Борисов трябва да търси начин за политически консенсус за енергийната политика на страната.

"Трябва да се опитаме с общи усилия да възстановим ролята на България като енергиен фактор, защото ние имаме стратегическото положение да сме такива. По тази тема трябва да има във висша степен консенсус, защото става дума за въпроси, които ще се решават от повече от едно правителство и различни състави на парламента и трябва да има последователност, а не всеки път да започваме отначало", призова Първанов.

Според него България трябва да си върне позицията на ключов енергиен фактор качествено и лидерски.

Лидерът на АБВ предложи енергийната сигурност не само в региона, а и цяла Европа, да стане приоритет на българското председателство на ЕС.

"С това никой не се е заемал или поне не е успявал, а защо България да не се опита да е водеща в това отношение, приляга ни заради стратегическото положение, заради експертизата и тогава България ще звучи много по-силно и убедително", коментира той.

Първанов смята, че темата за европейската енергийна сигурност ще избухме доста силно след няколко години и дори е възможно да се превърне в по-сериозен проблем от този с бежанците.

От АБВ, доскоро партия от управлението, която обаче обърна гръб на Бойко Борисов, обвиниха властта, че бяга от отговорност за проблема с мигрантите.

Заради това от АБВ доизмислят мотивите към евентуален вот на недоверие към правителството, за какъвто се заговори още преди лятната ваканция на парламента.

Потоците са нелегални, те са човешки, те са на трафиканти, те са на наркотици, упрекна зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Според него вина за това, че нямаме единна национална позиция, носят две правителства – това на Пламен Орешарски и сега на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase