Снимка: Булфото, архив
fallback

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна, цитиран от БТА.

По думите му проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на страната ни и ЕК за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

В момента индустриалното производство и урбанизацията привилегироват употребата на природен газ, особено като се има предвид, че това е източникът на енергия, най-щадящ околната среда, посочи Дончев.
По думите му статистическите данни през последните години показват, че еленергията не може да се конкурира с газа като нива на цените.

През 2015 г. световният добив на природен газ е постигнал рекорден добив, а търсенето нараства с над 1,4 на сто в сравнение с 2014 г., посочи Дончев.

Той каза още, че цената на това гориво е добра предпоставка за увеличаване на потреблението му в индустрията.

Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем, каза Дончев и допълни, че сигурността на доставките и цената на енергийните ресурси, включително на газа, са първостепенен фактор за конкурентноспособността на икономиката.

Заели сме с предизвикателство да положим основите на отворен интегриран газов пазар, каза вицепремиерът.

Той допълни, че проектът за хъбът "Балкан" не е конкурентен на някой съществуващите или тези, които се разработват или планират в момента.

Според Дончев българският хъб ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици.

Пред участниците в инвестиционната кръгла маса вицепремиерът посочи още, че при разглеждане потенциала на проекта не бива да се разсъждава само за България, която е малък пазар, а да се има предвид потенциалът на целия район заедно със съседните ни държави, чийто общ брутен вътрешен продукт е 1,2 трилиона евро, населението достига 126 милиона души, а консумацията на газ надхвърля 70 милиарда кубика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 7 години

Okazva se 4e 4ervenata papla4 v Bulgaria nikoga ne e obi4ala Rodinata si .

31

Анонимен

преди 7 години

Като електроенергията не може да се конкурира с енергията от газа що тогава първо са открили как тече тока,а не как тече газа,сякаш са незнаели за газа щото имало петрол по туй време и незабелязали газа над него,а като изгори го нема.

30

Анонимен

преди 7 години

Германската икономика даже още не е започнала да строи Северен поток 2.

fallback