Снимка: Администрация на Президента
fallback

Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз, обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентът Росен Плевнелиев и чешкият му колега Милош Земан, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Българският президент пристигна на двудневно официално посещение, където провежда разговори с чешкия си колега.
 
Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни президентът Милош Земан, според когото другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.
 
“България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция”, заяви президентът Росен Плевнелиев. "Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация", коментира българският президент.

Според него взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.
 
„Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути“, категоричен беше Плевнелиев. В Прага той се обяви още за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза. "Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество", каза още българският държавен глава.
 
В Пражкия замък в чешката столица българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония. Двамата президенти разговаряха на 4 очи, след което се проведоха официалните разговори между делегациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 7 години

Нека на колове забучим главите на бежанците по нашата граница пък да ги видим дали ще влезнат

27

Анонимен

преди 7 години

Ясно е,че нито НАТО,нито ЕС,нито Чехия или Турция ще ни решат проблемите на отбраната! Най-добрата отбрана е нападението!Крайно време е да нападнем Русия и Китай!През гугъла:Когда напасть на Россию? Генерал Блашко рассказал анекдот, который не очень порадует генерала Павла

26

до № 35

преди 7 години

До ХайдутинВраговете не се трепят с пушки в наше време, а в кревата с жената

fallback