Снимка: Булфото, архив

Според премиера Бойко Борисов, ако проектът за АЕЦ "Белене" е толкова важен, ще се намери частен инвеститор да го реализира.

Още по темата

Той призна, че въпросът сега е какво да се прави с двата реактора, който трябва да платим, след като руската "Атомстройекспорт" осъди НЕК в Международния арбитраж в Париж да платим 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

"Въпросът е какво да правим с реакторите, които ще платим. Дотук имаме близо 3 млрд. евро похарчени за два реактора. Ако те са рентабилни, държавата и сега няма 20% от БВП да заделя за нейния строеж. Трябва да го направим частен проект с различни варианти колко да бъде делът на държавата. Ако този проект е добър, ще дойдат частници и ще го направят. Ако БСП са искали нова атомна централа, да са я построили досега", коментира  Борисов пред Нова тв.

Според него вече е важно да се обясни на хората, че нещата са различни от първоначалните идеи.

"Променената обстановка е, че съда в Женева вече каза - България да плати 557 млн. евро или около 1 млрд. и 200 млн., като всеки ден близо 400 000 лв. – 167 000 евро са лихвите по тези пари на ден. Тук не става въпрос за 2 реактора, дали искаме, дали е изгодно", поясни премиерът и добави, че сме длъжни да платим тези два реактора.

Той увери, че макар и площадката на втората атомна централа да се намира в земетръсен разлом, специалистите казват, че подложката, която е близо 10 метра, гарантира на 100%, че няма проблем с това.

"В румънска територия има два действащи реактора. Надява се и там да са мислили експертите, изцяло се доверявам на тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase