Снимка: БТА

Сътрудничеството между България и Гърция може да се превърне в модел за Балканите, както са Германия и Франция за Европа. Двете страни имат потенциал да бъдат локомотив за развитието на целия регион.

Около това мнение се обединиха българският президент Росен Плевнелиев и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Двамата разговаряха в София, където Ципрас е на официално посещение. По-рано гръцкото и българското правителство заседаваха заедно в "Бояна".

Още по темата
Плевнелиев и Ципрас обсъдиха засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестиционните отношения, отбраната, както и миграцията и актуални международни въпроси.

Двамата оцениха високо решенията на двете правителства от днес. Сред тях е ускоряване на работата по газовия интерконектор, който е основен приоритет и за двете страни и ще осигури реална диверсификация на източниците на природен газ за региона и за Европа.

България ще участва и в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис.

Двете страни се договориха да работят също така за изграждането на скоростна ж.п. връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас.

В условията на актуалните предизвикателства, свързани с миграцията и борбата с тероризма, синхронът и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение не само за региона, но и за цяла Европа, съгласиха се българският президент и гръцкият премиер, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Президентът Плевнелиев и премиерът Ципрас посочиха, че контактите между двата народа трябва да бъдат насърчавани, защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase