Снимка: Reuters
fallback

България се готви за тежък проблем с бежанците, ситуацията по границата става все по-драматична. На фона на тревожните новини премиерът Бойко Борисов се готви за посещение в Истанбул на 24 август, където ще се срещне с президента Реджеп Ердоган. Два дни по-късно той ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Това обяви министър-председателят в интервю пред "Нова телевизия".

Борисов обясни, че по българо-турската граница "се усеща раздвижване".  "Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души", каза премиерът. Той съобщи и че границата ни с Гърция, с изключение на няколко  пункта със засилена охрана, не се контролира.

Премиерът обясни и че от споразумението между Турция и ЕС за връщане на бежанците на турска територия почти нищо не се изпълнява.

"Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, армия, полиция и началниците им са там. Готвим се за тежък проблем с бежанците. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри", каза Борисов.

Той обясни, че е поканен на среща в Истанбул на 24 август, а на 26 август канцлерът Ангела Меркел го е поканила с румънския президент в Берлин. Борисов допълни, че в ЕС има тревога от всичко, което се случва по света.

Премиерът съобщи и че руски самолети отново са започнали да наближават въздушното ни пространство.

"Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент", каза той и допълни, че руските самолети редовно летят близо до нашето пространство.

"Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат", съобщи премиерът и допълни: "Все по-тревожно става в нашето Черно море".

"Нищо не виждам в средносрочен план, което да успокои света. Хороскопът на света е лош.Това, което се случва и със спортистите на Русия, нищо чудно да застраши и световното по футбол", каза още премиерът.

Той призова и да се говори много внимателно по темата за Турция. Борисов разясни и че подкрепя забраната за говорене на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски.

"И турците бяха забранили на турския си посланик да говори. Ситуацията беше такава, че не се знаеше коя страна ще надделее", каза Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

нико

преди 7 години

Няма страшно щом двойка самолети се вдигат веднага руснаците се плашат и бягът та се късат чак до сибир спете спокойно бойчето няма да лъже я

105

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 125Когато оня, шмъркачът с дългия нос, стане шеф на гранична полиция. Тъкмо лесно ще прави далавери с ваксините от Турция. Нищо че прокурорът "забрави" за тая афера, ние помним. Както и питаме, къде ще отиват пръстовите отпечатъци на българите, щом като в Турция имало подобна система, но никъде другаде. Затова достойните и умни хора няма да си дадат отпечатъците, освен, че даването на медицинска помощ САМО срещу отпечатъци означава КОНФИСКАЦИЯ НА ЗДРАВНИТЕ НИ ВНОСКИ, т.е. ГРАБЕЖ!

104

Анонимен

преди 7 години

До Ха- ха- хаА ти си болонка на маймунка! Хубаво си играете, нали? Остава да станеш болонка на питон, добре ще го нахраниш...

fallback