Снимка: БТА, архив
fallback

Напрежение избухна в управляващото мнозинство по темата кой е истинският гарант за евроатлантическата ориентация на България. 

В серия интервюта ключови представители на ДСБ, начело с лидера им Радан Кънев, обявиха публично, че това са само военният министър Николай Ненчев и външният Даниел Митов. Това възмути депутатите от ГЕРБ, които спешно организираха изслушване на министъра на отбраната в парламента. 

Избраниците на Борисов прекъснаха заседанието на Народното събрание и се събраха на извънреда среща на групата. На нея поканиха и военния министър. 

По време на нея депутатите попитали Ненчев той ли е единственият гарант на евроатлантизма у нас. И не са ли това правителството и мнозинството в парламента? 

"Попитахме го той споделя ли всички тези неща.  Гарантът за евроатлантическата ориентация кой е? Не е ли мнозинството? И ГЕРБ заедно с партньорите от РБ, когато са ни помагали?", обясни след срещата шефът на военната комисия в парламента Валентин Радев. 

Пред депутатите от ГЕРБ Ненчев започнал с благодарност за подкрепата и им казал: "Аз съм вашият министър, ако продължавате да ме подкрепяте". 

Пред репортерите военният министър обясни, че няма никакво разминаване с премиера относно политиката на кабинета. "Всичко онова, което съм поискал в сферата на отбраната, съм го получил, включително и увеличаване на бюджета за отбрана", каза Ненчев. 

На депутатите от ГЕРБ обяснил, че са постигнали заедно много в сферата на отбраната. "Използвах случая да благодаря на групата на ГЕРБ за подкрепата, която съм получавал, на депутатите от военната комисия, за всичко онова, което правим България да е ясен и предвидим член на пакта", каза още военният министър. 

Той беше категоричен, че ГЕРБ и кабинетът са гарантите за евроатлантическата ориентация и отиде в стаята на РБ, за да се обясни с Радан Кънев за изказванията му. 

След срещата Кънев обясни, че с Ненчев са говорили за кандидат-президента на РБ. Иначе той беше категоричен, че реакцията на мнозинството показва, че Борисов е разбрал, че е направил гаф. "Борисов подрони доверието на НАТО към страната ни с изказвания, свързани с черноморския басейн. Изказвания, които рухнаха драматично", каза лидерът на ДСБ. 

Той обясни, че не е разговарял с премиера, но пък Борисов му е пратил поздравителен sms за преизбирането му начело на ДСБ. 

Според Кънев разговорът за натовската ориентация не е свързан с Ненчев и депутатите от ГЕРБ, а е между него и Борисов. На въпроса как приема това, че Ненчев хем обяснява, че е негов министър, хем, че е на ГЕРБ, Кънев отвърна, че няма негови министри. 

"Фактът, че неговите министри са лоялни към него, е добре известен и това е добре за държавата. Това че той не е лоялен към тях е зле за държавата", каза още лидерът на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 7 години

Безмозъчни

25

анонимен

преди 7 години

сега младите да си обяснят какво означава народен сьд а не след 50 години да им обясняват как след 1944бил избит цвета на нацията като днешния цвят от вишни--------

24

Мънго Джери

преди 7 години

Тези разправии, по-точно натягане са аналог на поведението на колегите им от началото на 2-а Световна война, кой е по-най-верен на Райха! Същите мизерници!!

fallback