Снимка: архив Булфото
fallback

Крайната цел на Реджеп Ердоган е възстановяване на Османската империя. Първо в нейните икономически граници, а после – в политическите, обяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и призова да не бъде подценяван турския президент.

"Този човек има идея, има кауза, която преследва много упорито", смята воеводата.

Oще по темата

Той предупреди, че заплахата за България от процесите в Турция е свързана с риска от силно ислямизираща се Турция.

"Турция върви по пътя на все по-откровен антиевропейски ислямизъм, превръща се в една сунитска деспотия от източен тип", заяви Джамбазки пред Нова тв.

Според евродепутата опитът за преврат е успял и негов автор е самият Ердоган.

"Опитът за преврат успя, този опит продължава вече повече от 15 години, от 1997 година насам, откакто сегашният президент на Турция системно и последователно демонтира кемалистките институции в тази република и се опита да ги замени със свой едноличен режим", каза Джамбазки.

Той припомни, че през 1997 година Ердоган е бил в затвора за проислямистки изказвания и за участие в проислямистка партия, която тогава е разпусната и забранена. През 2010 година турската конституция е променена и от нея е изваден текстът, който конституционно укрепва задължението на турската армия да бъде гарант на кемалиската република.

"Опитът на Ердоган да извърши държавен преврат срещу кемалиската република успя. Този човек в днешния ден е несравнимо по силен. Ще се възползва категорично от ситуацията, която той самият нарича: "Дар от Бога", коментира още Джамбазки.

Евродепутатът подкрепи тезата, че турският президент сам е организирал атентата. "Но дори и да не е бил информиран предварително, изчаквал е, за да може да се намеси и да последва това, което започна", каза още Джамбазки.

Той акцентира на агресивния тон, с който е започнал следващия ден след опита за преврат. "Виждам бити, унижавани, малтретирани, главорези режат глави по мостовете на Цариград", обобщи ситуацията Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 7 години

Да живее Русия, която остана единстветана надежда на нормалните хора

78

Куку

преди 7 години

Джамбазки ти си луд.о ко. Пи.ле. как ша стани туркие империя дори и да стане само за няколко годинки веднага след него ще бъде окрадена до шушка че има много за крадене.второ моментът беше подходящ защото болшинството европейски турци се бяха прибрали в турция и му дойде дюшеш иначе преврата беше успял.до кога няма турция ядрено оръжие няма страшно другото е бош лаф

77

Kak be?

преди 7 години

Kak da obichame bg kato vsichki ni psuvat tuka? Nie sme vi prieli, vapreki vsichki kusuri, ochakvame sashtoto ot vas. No vie ne go pravite i nie sme ZA TURCIQ dori i sreshtu bg

fallback