Снимка: архив Булфото

Депутатите отказаха на независимия Велизар Енчев да обсъдят през тази седмица, внесената от него декларация за "отказ от военни действия между Република България и Руската федерация".

Още по темата

Проектът на декларацията му отлежава вече доста дълго, но така и не се стига до нейното разглеждане. Същата е съдбата и на подобна декларация с автор народните представители от АБВ.

Депутатите на Георги Първанов също искат парламентът категорично да излезе с позиция, че България няма да влиза в нови военни формирования или да участва във военни дейности в Югоизточна Европа и района на Черно Море и че ще се опитва да поддържа мира и стабилността в региона.

От АБВ искат да има само учения с НАТО, и то ако не са насочени конкретно към друга държава, и България да не подкрепи създаването на Черноморски флот.

Текстът на декларацията на Велизар Енчев пък гласи: "Територията, въздушното пространство и териториалните води на Република България няма да бъдат използвани като плацдарм за извършване на враждебни действия или въоръжени акции срещу територията на Руската федерация, както и срещу руски самолети, кораби и други обекти, намиращи се извън българските сухоземни, въздушни и морски граници. Tози ангажимент от наша страна ще бъде в сила, докато Руската федерация не предприеме или не обяви, че предприема такива действия срещу Република България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase