Снимка: БТА

Лидерите на БСП Корнелия Нинова и на АБВ Георги Първанов очевидно останаха много доволни от първия разговор, който преведоха за търсене на общ кандидат за президент.

Преговорите, към които ще се включи и "Движение 21" на Татяна Дончева, започват след като вътрешнопартийно допитване показа, че 52% от социалистите искат обща кандидатура за президент на БСП и АБВ.

Целта ни е победа на изборите и ще търсим силна кандидатура, отсякоха в един тон Нинова и Първанов след срещата им.

Макар че имаха доста търкания, след като Георги Първанов се отцепи от БСП, последван от други изявени партийци, битката на есен за "Дондуков" 2 може и да обедини лявото.

"Приехме с удовлетворение поканата за тази среща, макар и доста закъсняла, с две години, и я оценяваме като началото на така нужния диалог в ляво-център, а разговорът беше съдържателен", призна Първанов.

Въпреки това днес не са обсъждани имена за претендент на левите за президент. Тепърва вървят номинации в партийните редици и чак след като те приключат БСП и АБВ отново ще се съберат за преговори, вече за да обсъдят кого да пуснат в битката.

А иначе са обединени от това, че трябва да се промени моделът, който наложи Росен Плевнелиев в президентската институция, както и в недоволството си от него.

"Искаме да променим съдържанието, което ГЕРБ внесе там, средството затова е да спечелим изборите и тръгваме с воля да спечелим изборите", отсече Нинова.

Според нея Плевнелиев не е изразявал националния интерес във външната политика и не го е защитавал, вземал е позиции, които понякога са били на ръба, разделял е нацията, вместо да я обединява, нямал и социална чувствителност.

"Далеч назад във времето се бях пошегувал, че трябва да искаме оставката на Плевнелиев за цялостна дейност, не за един или друг гаф", каза пък Първанов.

Сега левите искат за президент човек, който да защитава във външната политика само националния интерес на страната, да е обединил на нацията, да е стожер на държавността, да е социален или както го обобщи Първанов: "Ще търсим силна кандидатура за президент, от който няма да се срамуват, а ще се гордеят".

Според него на Европа и на България й трябват лидери и такъв трябва да е и бъдещият държавен глава.

"Новият български президент трябва да е лидер не само в персонален, но и в европейски план, да води проевропейска политика, но и да е отворена към нашите съседи на изток включително и с Русия, политика, която предполага лидерство на Балканите, да води икономизирана политика и да е истински главнокомандващ", обясни Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase