Снимка: Булфото

Мерките за сигурност, въведени във Френската гимназия, са похвални и трябва да бъдат приветствани. Около това мнение се обединиха просветният министър Меглена Кунева и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Двамата реформатори размениха въпроси и отговори по темата в днешния парламентарен контрол. Поводът беше напрежението около решението на ръководството да въведе карти за достъп за учениците, които да бъдат банкови карти на само една банка заради възможността в тях да се превеждат стипендиите на част от учениците. 

Кънев, който сам е завършил Френската гимназия, обяви, че това създава съмнения за лобизъм в едно от най-престижните училища. 

"Който издава дебитните карти, той блокира дебитите карти. Ако някой родител има необслужван кредит в тази банка, може да се окаже, че утре детето му може да не успее да влезе в училище", каза лидерът на ДСБ. 

Кунева му отвърна, че ръководството на училището е конкретизирало изискването и от есента учениците във Френската ще влизат с магнитни карти, издадени от гимназията.

По желание на родителите, на децата им могат да се направят и комбинирани съвместни карти - за магнитни и банкови. 

Кунева обясни, че няма нарушение и похвали ръководството на гимназията за грижата за сигурността на децата.

Въпреки това тя препоръча на всички училища да спазват прозрачността и конкуренцията при търсенето на начини за осигуряването й.

"Приветствам като родител мерките за сигурност и се надявам да стават все повече", отвърна и Кънев. Той даде да се разбере, че е провел среща с ръководството на училището и го похвали за бързата и навременна реакция.

"Радвам се, че няма санкция", каза той и допълни, че явно моделът, при който се води диалог, е по-добър от този на санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase