Снимка: архив, Ройтерс

Несигурността е най-големият враг на Европа, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за в. "Монд".

Плевнелиев изразява безпокойство от разделенията в Европа и надигането на популизма. 52-годишният бивш бизнесмен, министър на регионалното развитие в дясно коалиционно правителство, стана президент през 2012 година, посочва изданието. Правомощията му са ограничени, но той изигра важна роля по време на големите протести в страната през 2013 и 2014 година, пише "Монд". Мандатът му приключва в края на годината.

На въпрос какво трябва да прави Европейският съюз след Брекзита, Плевнелиев отговаря, че това е нова криза след десетината кризи в Европа през последните десет години: Грекзитът, войната в Украйна, отношенията с Русия, миграцията, тероризма, държавните дългове, безработицата, Шенгенското пространство и надигането на национализма и популизма, което е най-голямата криза, по-голяма от Брекзита. По думите му пред тези кризи на идентичността трябва да проявим единство. "Европа не е проект на елитите, диктуван от парите и националните интереси. Това е проект за мир", отбелязва Плевнелиев.

"Ние сме едно семейство. Ако един от членовете иска да си тръгне, трябва да се предприеме хуманен и интелигентен развод, без да се привилегироват краткосрочни интереси", изтъква българският държавен глава в интервюто за в. "Монд".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase