fallback

Анализът от проверката в нашето обвинение на прокурорите, пратени от ЕК, да стане публичен, макар че такава практика няма. Това е поискала правосъдният министър Екатерина Захариева от ресорния еврокомисар, обяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов.

Oще по темата

За независим анализ отвън на държавното обвинение в България се заговори след публикувания през януари мониторингов доклад на ЕК, в който тази препоръка беше изрично написана.Така че правителството го поиска.

Прокурорите са тук от седмица и днес си заминават, уточни Борисов.

Посещението им трябваше да започне в края на май, но това не се случи. Тогава от правосъдното министерство обявиха, че отлагането е по желание на "партньорите от Брюксел" заради възражения по техническото задание. Подробности не станаха известни.

Това стана и причина депутатът от РБ Радан Кънев да попита премиера кое е наложило отлагането на мисията.

Борисов обясни, че в последния момент в края на май още един прокурор от Брюксел е поискал да участва в мисията, което е довело да забавянето.

"Защо трябва да се взираме в 10 дни разлика за провеждането на този мониторинг. Факт е, че съм поискал такава безпристрастна проверка, факт е, че е нещо, което не е правено, факт е, че се е забавила, факт е, че беше тук и днес си отива, факт е, че вчера изрично Захариева помоли еврокомисаря да разреши да бъдат качени на сайта им изводите им и препоръките, каквито и да са те, те може да са много лошо, може и да са хубави, каквито и да са те", отсече той.

По думите му практиката при подобни мисии е да не се обявява публично докладът.

"Аз съм я поискал тази комисия по именно сътрудничеството с ЕК, защото нашите цели са догодина май - юни да сме доста напред с мерките и парламентът в това отношение полага големи грижи със Закона за съдебната власт, с антикорупцията, надявам се следващата седмица на МС да мине и законът за антитероризма, който за жалост не отминава, а става все по-антихуманно, брутално", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Ze

преди 7 години

Boicheto duma migar e vasal na eu...:-):-):-):-)Bankia moje i da e vasalna na eu...ama durugata bulgaria hich ne e...durugoto bulgaria e suverenna demokratichna republika ...:-):-):-)

6

Анонимен

преди 7 години

Нека се покаже публично проверката, защо не ?!Но защо само Борисов иска това?От какво ли се страхуват прокурорите ни ...?

5

Пенсионер

преди 7 години

Дано до утре не забравиш господин Борисов

fallback