Снимка: Архив БТА

Службите практически са готови да реагират в случай на атентат, увери МВР шефът Румяна Бъчварова в писмен отговор на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов.

Още по темата
Тя се мотивира с анализ на резултатите от проведеното в края на март, веднага след атаките в белгийската столица Брюксел, учение за действия в случай на терористичен акт.

От тогава досега обаче, въпреки зачестилите случаи на атентати в Турция, последният, от които във вторник вечер на летище „Ататюрк“ в Истанбул, подобно учение у нас не е провеждано.

Въпреки това Бъчварова е спокойна, защото анализът е показал, че заложените цели са постигнати в максимален обем, като в реални условия са били приложени процедурите, заложени в Националния план за противодействие на тероризма.

В края на март в мащабно учение за действия в кризисна ситуация в София се включиха десетки служители на МВР, Министерството на отбраната, лекари от Спешна помощ и доброволци.

По време на учението бе разигран сценарий в метростанция "Константин Величков".

Беше имитирана и ситуация, при която в НДК се случва инцидент. Имаше хора, които играеха ролята на пострадали. На място бяха изпратени и екипи на полицията и линейки, които да евакуират ранените.

Целта беше да се проверят възможностите за реакция, координация между отделните институции и обмен на информация в реално време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase