Снимка: БТА, архив
fallback

След кратко прекъсване българската икономика отново започва да "изсветлява", показва традиционното проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Данните разкриват, че стойността на композитния индекс "Икономика на светло" се увеличава значително през 2015 г. до 69,14 пункта. Година по-рано стойността му беше 67,38 пункта.

Подобряването на ситуацията до голяма степен се дължи на мерките на правителството, смятат от Асоциацията. Част от тях представи финансовият министър Владислав Горанов.

Той посочи, че само от мярката за обратно начисляване на ДДС при зърнените култури, въведена в края на 2014 г., приходите в бюджета са по около 200 млн. лева годишно.

Горанов даде данни за ръст на приходите от акцизи през тази година - с 8,2% по отношение на горивата и от 23 на сто за тютюневите изделия.

За първите пет месеца на годината в хазната са влезли 851 млн. лева от акцизи от горива, 874 млн. лева от акцизите от тютюневи изделия, както и 105 млн. лева от акцизи на алкохол. При алкохолните напитки ръстът на приходите от акцизи е в рамките на 5,7 на сто.

Ограничаването на плащанията в брой е гаранция за намаляване на възможността за избягване на плащането на данъци, каза още Горанов и предложи лимитите да бъдат затегнати още през следващите години. От началото на 2016 г. в брой може да се заплащат стоки и услуги до 5 хил. евро.

Сериозен ефект има и премахването на възможността документирането на продажби да се извършва с билети. Една мярка, на пръв поглед незначителна, е дала по-добър оперативен контрол, смята Горанов.

Финансовият министър отчете и успеха на "въвличането" на гражданите в борбата със сивия сектор - чрез лотарията с касови бонове, организирана от Националната агенция за приходите (НАП).

Но „пълненето на фиска“ е само едната позитивна страна на ограничаването на контрабандата. От друга страна се подобрява качеството на бизнес средата и конкурентоспособността, категоричен е Горанов.

Той посочи още, че очаква бюджетен излишък от 3,5% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП) през първото полугодие.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

Да не ми обяснява колко ми е светло че чак ми притъмнява ,а да каже коя фирма какъв завод е построила ,не да ми режат лентички по афалтите които при първия дъжд се рушат

19

Анонимен

преди 7 години

Как са турските фирми за парфюми в Кауфланд?

18

бате ти Бъдьо

преди 7 години

Е, недей така бе, момче. Много ни подценяваш, не сме расли в гората, я.

fallback