Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев видя Черно море като триумфална арка на нестабилност, замразени конфликти, разрушен баланс и генератор на заплахи. На брифинг с украинския президент Петро Порошенко българският държавен глава призова "да отстояваме своята независимост и да се противопоставяме на всяка заплаха".

Порошенко е на официално посещение в България. Освен с президента, той ще има среща и с премиера Бойко Борисов.

Още по темата

"Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан", заяви българският държавен глава, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че трябва да си даваме сметка и за това, че балансът в черноморския регион е тотално разрушен.

"Такъв няма и разбира се зависи от всички нас да търсим гаранции за своята сигурност при нарушен баланс и генерирането на заплахи от замразени конфликти, а сме свидетели дори и на брутална агресия, като окупация на независима държава – именно това което се случва в Украйна с Крим", каза още Плевневлиев.

Според него единственото решение е колективно и нито една държава сама по себе си не може да се справи.

"България е достоен член на ЕС и НАТО и търсим защитата на своята сигурност във форматите на демократични държави, изцяло отбранителни по своята същност, но с ясната заявка за своята категоричност да отстояваме своята независимост и да се противопоставим на всяка заплаха", обясни държавният глава.

Той допълни,  че съзнателно повтаря непрекъснато "НАТО", за да бъде ясно, че България търси своите гаранции, така както и Румъния, както и Турция и много други държави в черноморския регион при наличието на толкова много заплахи в легитимния формат на този най-силен отбранителен съюз на демократични държави на света.

"Това означава, че всяка една инициатива, зад която ние ще застанем, може да бъде и да се случи само единствено под формата на НАТО и търсим именно такова решение, включително и за да гарантираме сигурността на държавите в Черноморския регион", коментира още Плевнелиев.

Държавният глава обясни и че никога няма да признаем незаконната окупация и анекс над Крим от Руската федерация. "За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа", каза отново Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase