Снимка: Reuters

Загубихме член на нашето семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи, обяви зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева в интервю за предаването "Тази неделя" по bTV.

Още по темата
Георгиева обаче поясни, че смята, че българите във Великобритания няма от какво да се притесняват, защото до излизането на страната от съюза има минимум 2 години. "До 2020 г. не виждам причини да се тревожим за бюджета на ЕС", посочи тя.

"Докато Великобритания е член на ЕС, а това ще рече, докато не приключат преговорите по излизането на Великобритания, тя се ползва от всички права и изпълнява всички ангажименти по бюджета", посочи Георгиева. Тя посочи, че Великобритания може да избира между това да използва предимствата на вътрешния пазар в Евросъюза, за което ще трябва да плаща, или да стане трета страна за пазара, което ще отнемем доста години преговори.

По думите на зам.-председателят на ЕК причините за тези резултати от референдума са много. "Част от тях са, че предимствата от членството са за по-младите хора, за хората в градове, докато по-възрастните, тези в по-отдалечените райони на страната като че ли не са ги почувствали толкова силно", коментира Георгиева.

Според нея разочарованието на хората идва и от многото кризи през последните 7-8 години, а има и вина на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи – конфликти, климатични изменения и др.

Плановете на Европейската комисия са да организира изпълнението на този член, който определя излизането на една държава от ЕС, каза Георгиева. Тя напомни, че Великобритания е първата държава, която ще напусне съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase