Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти в Смолян резултатите от референдума във Великобритания като оценка на британските граждани за състоянието на ЕС в настоящия момент. ЕС стигна до това състояние със своята инерционност и затваряйки си очите пред радикалните, крайните, националистическите елементи, заяви Мустафа Карадайъ.

Според него референдумът като резултат "може да послужи за една по-дълбока мотивация за по-сериозна вътрешна интеграция в ЕС". Според председателя на ДПС един от уроците от британския референдум е, че по глобалните въпроси Европейският съюз не може да функционира като сбор от 27 или 28 държави, които имат 27-28 различни позиции.

Мустафа Карадайъ изрази убеденост, че ЕС има сили и ще стигне до формулата за консолидация и посоката за своето развитие, така че да намери мястото си като световен лидер. Председателят на движението разкритикува търпимостта и в България, и в Европа към "надигащия се национализъм, крайни и радикални елементи".

Докато ЕС си затваря очите пред евроскептиците, пред надигащия се национализъм, това е посоката /резултатите от референдума/, смята депутатът, пише БТА.

Според него ГЕРБ и БСП гласуват "за прищевките на Валери Симеонов за насаждане на страх и омраза в обществото".

Лидерът на ДПС се произнесе срещу закона за промени в Наказателния кодекс, криминализиращи радикалния ислям. Радикално течение има във всички религии, допълни Карадайъ. По негова оценка с промените в НК в обсега на радикалния ислям ще попаднат и текстове, "които съществуват и в другите свещени книги". Във всяка една от свещените книги, ако търсим такива текстове, ще намерим, допълни председателят на ДПС.

Не само в България, на Балканите бурки няма и не е имало, заяви Карадайъ. Според него в парламента си затварят очите за това и гласуват закон по несъществуваща тема.

Мустафа Карадайъ, който е депутат от Смолянски избирателен район, участва в разширено заседание на Областния съвет на ДПС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase