Снимка: Булфото, архив

Във въпроса, отправен към мен от страна на румънския ми колега, се съдържаше "създаването на група", а не се коментираше флотилия, уточни министърът на отбраната Николай Ненчев по време на заседанието на парламентарната комисия по отбраната, където той беше изслушан от депутатите по казуса за т. нар. флотилия в Черно море, цитиран от БТА.

Още по темата

 
В този разговор думата флотилия не е присъствала и не е искано от нас подобно нещо, посочи Ненчев.

Получихме предложение от страна на Румъния да отправим общо искане между България, Румъния и Турция за засилването на позициите на НАТО в региона на Черно море, обясни министърът.

Ние не се съгласихме да приемем това, като настояхме, ако този разговор се води, да се води, като се включат експертите и политическите органи в максимално най-широк кръг на НАТО, посочи Ненчев.

По-късно пред журналисти той обясни, че ако изграждаме група, това означава, че имаме общи координирани действия, ако изграждаме флотилия, това означава, че има ръководство и това ръководство трябва да се поеме от една от страните.

Ненчев беше категоричен, че е имало координация на позицията между него, министъра на външните работи и премиера, и посочи, че всъщност е изразил същата позиция, която е изразил и премиерът.

Министърът на отбраната информира също, че се е свързал с президента Росен Плевнелиев преди срещата си с румънския министър, както и след нея, за да го информира за разговорите.

Освен това тези разговори не са били на четири очи, има протокол от тази среща и не бива да има каквото и да е съмнение за каквито и да са ангажименти по този въпрос, обясни министърът на отбраната.

Няма ангажименти, няма съгласие от наша страна разговорите да продължат в този формат, заяви той.

По-голямата част от тиражираното не отговаря на истината, каза още Ненчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase