Снимка: Булфото
fallback

Докато обществото гледа назад, икономиката и държавата ни не могат да тръгнат напред. 25 години спорим по едни и същи теми, които не могат да доведат до реално отражение в бъдещето ни. Правителствата водят политика на нулева приемственост, а без определяне на национална кауза няма как да продължим развитието си. Усеща се тежка липса на важен дебат, която се замаскира и замества от дребни махленски караници.

Обществото ни през последните години е в постоянни спорове. На моменти те преминават в такава крайност, че се стига до тежко разделение.

Русофили-русофоби вече години наред се сблъскват с позициите си. Хора гръмко обясняват, че трябва да се борим за евроатлантическата си ориентация. От другата страна им отговарят за близките ни исторически връзки с Москва. Сами по себе си и двете твърдения са напълно безспорни.

Евроатлантическата ориентация на България е факт, ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор и той по никакъв начин не е заплашен. Не съм чула някой сериозно да поставя темата за излизането ни от Алианса. Близките ни връзки с Русия също са факт и истеричното говорене как от наша територия ще се поведе война с Москва е меко казано смешна. Справка – скандалът с флотилията в Черно море.

Три седмици нищим гей парада, както се разделяме на евроатлантици и патриоти, а "дългите ръце" на Москва и Вашингтон някак се намесват и тук. В студията и по кръчмите хора тропат по масите и си крещят един на друг "толерасти" и "хомофоби". Грозна гледка.

Ако случайно няма удобна дъвка, то намесваме темата за прочита на комунизма и веднага почваме да истеризираме: Трябва ли да има лустрация? Интересен дебат, ама закъснял с едни има няма 25 години. И пак гледаме в миналото и забравяме бъдещето. А това е страшно.

Ние сме държава, която няма национална цел. Няма идея, която да обединява нацията и да бъде следвана от всички правителства до изпълняването й. Затъваме в дребни политически боричкания, без да осъзнаваме, че без обща цел, за която да се работи години наред, ставаме безперспективни като нация.

Спешно трябва да започне дебат – истински, а не махленска свада, в който да се набележат приоритети пред страната. Общественици, политици и дейци трябва да излязат от дребнавите си заяждания и да коментират национална доктрина. И нямам предвид нещо подобно на "България 2020", защото трябва да решим как ще се развиваме в следващите години.

Какви ще бъдем – дали ще продължим в посока развитие като аутсорсинг дестинация и ако да – какви стъпки ще предприемем, за да разширим позициите си. Туризмът ли ще бъде основният ни отрасъл – ако да – как? Ако не – към реиндустриализация ли ще вървим и най-важното - как? Какво правим с все по-загиващото ни земеделие? Едни от най-бързо развиващите се икономики работят с хоризонти от десетки години.

Преди половин година бях в Китай. Там обмислят как да възстановят Пътя на коприната. Той минава през не една размирна територия. Когато им изтъкнеш това, китайците казват: Нищо, сега ще строим на териториите, на които е възможно, а когато размириците спрат, ще започнем и там. И да – те знаят, че това може да отнеме десетки години. Просто имат формулирана цел и вървят към нея.

Пък ние нека си сипем по една ракия и да се скараме за развитието на художествената гимнастика и психологическия стрес върху момичетата. Много ползотворно. Със сигурност така ще се роди следващата национална кауза...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

139

Анонимен

преди 7 години

Различни били г ейовете . Те и нацистите са с различно мислене, що не им давате да си правят фест?

138

Поп Грую

преди 7 години

"...ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор..."СМЕ??? НИЕ СМЕ??? НИЕ СМЕ НАПРАВИЛИ ИЗБОР??? Я ПАК, че нещо не можах да намеря думата "референдум" в текста!

137

Анонимен

преди 7 години

Добре де,трябва да сме толерантни, а защо се забранява "парад на некрофилите "? НИМА некрофилите правят нещо по-лошо от гей обществото?Некрофилите правят ли нещо лошо?Те си купуват легално труп, термично го обработват и изчистват. После се грижат с любов към костите.Някога да сте чули НЕКРОФИЛ ДА ЗАРАЗЯВА ИЛИ ДА СЕ ЗАРАЗИ ОТ СПИН? ВИЖ ПРИ ГЕЙОВЕТЕ СПИН ДА ИСКАШ.Някога да сте виждали недоволен човек или труп от любовната връзка помежду им. ГЕЙОВЕТЕ се карат,бият,обиждат. При НЕКРОФИЛИТЕ ня

fallback