Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото

Правилно е лидерите на партиите от РБ да се дръпнат встрани и да дадат възможност за кандидатура, която обединява, независимо дали е гражданска или партийна. Разчитаме на дясно-центристки профил, морално безспорен, евроатлантик, каза на пресконференция в рамките на провеждащия се днес в София Национален съвет на „Движение България на гражданите” лидерът на партията и вицепремиер Меглена Кунева.
 
Единен кандидат на РБ, както и консолидацията на Блока са основни теми, които разисква днес Националният съвет. Разчитаме кандидатът да  надхвърли тесните партийни ядра, да има добра стартова позиция и ясни приоритети за развитието на институцията, каза Кунева.
 
Тя обясни, че кандидатът категорично трябва да подкрепя антикорупционната политика, върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната.

Разчитаме на президент, който да е истински партньор на политиките по сигурност, икономика. Този президент ще бъде държавен глава по време на Председателството на ЕС през 2018 година. Разчитаме и да е плътно свързан с образованието – например, че не би се съгласил с бюджет, който намалява средствата за образование, даде пример Меглена Кунева.
 
Тя обяви, че от тази седмица заседава контактна група на РБ за кандидат за президент. Имаме споразумение на РБ и там пише, че към ново политическо тяло се върви след пълен цикъл избори заедно, т.е. това е тема за след президентските избори. Да се използва като причина да не си свършим работата за единна кандидатура е неприемливо, подчерта Кунева.
 
Членовете на НС на ДБГ споделиха, че не върви с добър темп реформата в държавната администрация и пенсионната реформа, те очакват повече и по-бързи резултати в тези сфери, каза още лидерът на партията.
 
За вътрешни избори тя отговори, че ДБГ няма предпоставено мнение, а въпросът е да има кандидати и да се избере най-добрият от тях, като ДБГ споделя чувството за спешност.
 
Найден Зеленогорски каза, че единна кандидатура на целия РБ е най-важното и тя трябва да допринася и развива потенциала на РБ. Той добави, че силна кандидатура, в това число гражданска, може да допринесе РБ да посегне към второ място и да се бори за балотаж.
 
Никоя от другите политически сили не е напреднала толкова, колкото РБ в този процес - в ляво има опити за консолидация, докато в дясно РБ вече има принципно решение за единен кандидат и е добре той да е обявен до края на юли. През септември върши работа на ГЕРБ, не и на нас, категоричен бе той и добави, че е неполитическо да се разчита на кампания от 15 дни.

Изключвам вариант РБ да няма общ кандидат – хората очакват от нас сериозни и мъдри решения. Има всякакви хипотези, но нека видим и другите какво ще изправят срещу нашия кандидат, за да знаем каква артилерия да извадим и ние, каза още съпредседателят на Реформаторите.
 
Той припомни, че и преди местните избори имаше спекулации за успеха на РБ, но избраните реформаторски кметове и общински съветници са факт. 

Зеленогорски обяви също, че ДБГ ще проведе конгрес през септември. На въпрос Кунева посочи, че коалицията ГЕРБ – РБ както след местните избори е продължила да работи ефективно, така ще го направи и сега, въпреки че кандидатите на ГЕРБ и Блока ще са опоненти.
 
Димитър Танев допълни, че РБ върви в правилната посока, като се има предвид, че преди 3 месеца се казваше, че ще има двама-трима кандидати, но сега има съгласие за обща номинация и силно представяне.
 
Ръководството на ДБГ изрази надежда, че на референдума Великобритания ще гласува за стабилността на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase