Снимка: Булфото, архив

Ще бъде създаден координационен център, който ще следи процеса на икономическите, финансови и полицейски проверки и операции в курорта "Слънчев бряг", обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова днес в Бургас.

Проверките ще продължат до края на летния туристически сезон.

"Очакваме да създадем усещането, че наистина държавата присъства тук, с което гражданите и туристите в Бургаски регион да се чувстват по-сигурни и да знаят, че някой се грижи за това правилата да бъдат спазвани", допълни Бъчварова, цитирана от БТА.

Главният секретар на МВР Георги Костов уточни, че в координационния център ще работят представители на НАП, ДАНС, БОП и РПУ "Слънчев бряг", а структурата ще се ръководи от висш униформен командирован служител от Национална служба "Полиция".

Костов съобщи, че в момента МВР води преговори с ръководството на "Слънчев бряг" АД за въвеждането на строг пропускателен режим в курорта. Идеята е на всички контролно-пропускателни пунктове да има униформени полицаи. Досега тази дейност извършваше "Слънчев бряг" АД с назначени от дружеството охранители.

"Все още нямаме споразумение със "Слънчев бряг" АД. Очаква се такова да бъде сключено другата седмица. Въвеждането на такъв пропускателен режим означава, че униформени полицаи ще дежурят на всеки вход и изход към курорта. Те ще проверяват потоците от моторни превозни средства и хора, които влизат в курортния комплекс. Ще се следи кой какво вкарва, какъв е произходът на стоките, имат ли платени данъци, акцизи и т.н", заяви Костов.

Главният секретар каза, че полицията започва да следи "бар-кролове" и организираните групи, които участват в така наречения алкохолен туризъм. Служители на МВР ще изискват и проверяват списъците на участниците в тези "бар-кролове". Ще се следи дали в групите има непълнолетни участници.

Вътрешният министър увери, че няма политически чадър върху Димитър Желязков - Очите и криминалните групировки в региона. "Това обаче не означава, че не може да има индивидуални случаи", допълни Бъчварова.

По думите й всяко едно съмнение за политически чадър ще бъде проверявано и разглеждано. "Разпоредила съм проверки. Към всеки, който извършва престъпление, ще бъдем еднакво безкомпромисни", добави тя.

На въпрос дали ще бъдат повдигнати нови обвинения по повод престрелката в курортния комплекс "Слънчев бряг", Костов заяви, че цялата съвкупност от факти и доказателства ще се разследва и в крайна сметка прокуратурата ще прецени какво отношение да вземе спрямо всяка една от страните, участвали в конфликта.

Оценката ще е от наблюдаващия прокурор, след като бъдат разгледани събраните доказателствата, каза Георги Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase