Снимка: Bulgaria On Air

Комисията по култура и медии в парламент ще се се бори с лобитата в културните среди и ще опита да увеличи двойно държавните пари в тази сфера. Това обеща в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR нейният председател - бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който наследи на поста своята съпартийка Полина Карастоянова.

"С Полина Карастоянова сме работили добре, отношенията ни остават добри. Когато стават смени, остава горчивина, но решението на партията ни беше единодушно. Предизвикателството е много голямо, наследявам най-красивата и важна сфера на общественото развитие. За величието на държавите се съди по тяхната култура. Военната мощ днес я има, утре я няма", коментира Славчо Атанасов.

Той сподели още, че авторските права в музикалния бизнес са горещият картоф. Атанасов призна за наличието на сблъсъци между много сериозни лобита.

"Има лобистка и кулоарна битка, народните представители защитават различни позиции. Моята прогноза е, че нещата ще се решат с гласуване в пленарна зала. Въпросът е лобитата да работят за националния интерес, а той е колективната потребност на нацията", посочи Атанасов.

Той обяви, че вече е направил няколко срещи с културните общности и направените изводи са "много печални". Творците са му споделили, че искат частично падане на ДДС.

"Сума от едва 0,51% от брутния вътрешен продукт се дава за култура - 140 млн. лева. Искам отделените пари да станат 280 млн. лева. Симеон Дянков нямаше такова отношение към културата и от 2% ги свали на 0,5%. Предвиждам срещи със сегашния министър, за да говорим по този въпрос", добави новият председател на Комисията по култура и медии.

Славчо Атанасов призова за обединение на патриотичните формации и за обща президентска кандидатура.

"Задължително трябва да се обединим. Волен Сидеров е допускал грешки, всички го правим. Всеки човек има своите негативни черти, но истината е, че нашите симпатизанти искат това обединение и да излезем с обща президентска кандидатура", каза още Атанасов.

Целият разговор чейте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase