Снимка: БТА, архив

Военният министър Николай Ненчев заяви, че в рамките на НАТО по принцип се говори, че има необходимост от по-осезаемо присъствие в Черно море.

"Ако нещо се прави, то трябва да бъде под лидерството на НАТО", коментира той пред Нова телевизия.

Още по темата
Вчера президентът, премиерът и министърът на отбраната дадоха извънредно изявление, в което обясниха, че България е отказала да участва в обща флотилия с Румъния и Турция срещу Русия. Предложението дошло от румънска страна.

"Думата флотилия не е използвана, ставаше дума за съвместни учения и тренировки в Черно море с цел подобряване на координацията между България, Румъния и Турция и да се подобрят отбранителните способности на трите страни", разясни той.

Ненчев определи информациите за участието ни и за разнобой във властта по темата като "тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки”.

"Такива ангажименти не сме поемали, такива разговорили сме водили, тази идея беше представена по време на срещата ми с моя румънски колега в рамките на срещата на върха на НАТО", посочи военният министър.

Ненчев отново каза, че ако има решение за допълнително присъствие на военни в Черно море, то ще се вземе от колективните органи на НАТО на най-високо ниво.

По думите му има логика за присъствие в Черно море, доколкото през февруари в рамките на НАТО е взето решение Втора постоянна морска група да бъде преместена от Средиземно море в Егейско море във връзка с бежанската криза.

"Нещо, което се оказа изключително полезно, макар че малко плахо тръгна тази инициатива, впоследствие беше отчетена, че тя дава изключително добри резултати. В този смисъл една такава флотилия в България в района на Черно море, ако се наложи, ще бъде изключително полезна", коментира министърът.

По думите му няма разнобой сред управляващите по тези теми, а има "внушения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase