Снимка: архив, Bulphoto

Парламентът създаде нов орган за изграждане на електронно управление у нас. Депутатите гласуваха промени в закона за електронното управление, с които се формира Агенция за електронно управление. 

Тя ще бъде към Министерски съвет, който ще избира председателят й за мандат от пет години. Той ще бъде подпомаган от заместници, които ще избира сам, но ще се утвърждават от кабинета. Издръжката на новата структура ще бъде за сметка на държавния бюджет. Законът задължава председателят да напише концепцията си за електронното управление до десет дни след назначаването му. 

Агенцията ще провежда държавната политика в електронното управление, електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, инфраструктурата за пространствена информация и др. Председателят й ще има грижата за единна политика за информационните ресурси и други. 

Парламентът създаде и ново държавно предприятие "Единен системен оператор", което ще е своеобразен контактен център за обслужване на гражданите и бизнеса в областта на електронното управление. 

С новите текстове депутатите решиха и електронна идентичност да издават само държавните органи. Администрациите пък ще са длъжни да приемат електронното упълномощаване за валидно без други документи. 

Електронните пълномощни обаче няма да може да се използват за пълномощни за сделки с недвижими имоти, за които се изисква и заверка на съдържанието. Те ще важат за действия пред административните органи, при електронно гласуване, данъчни органи, НОИ, служби по гражданска регистрация и др.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase