Снимка: архив Булфото

Левият кандидат за президент, който би се изправил успешно срещу претендента на ГЕРБ, особено ако той е Бойко Борисов, трябва да бъде подобен на премиера. Той трябва да е проевропейски, но не антируски. Да е и патриот, но не националист.

Такова мнение изрази политологът Антоний Тодоров по време на дискусия, организирана от Института по икономика и международна политика и фондация "Фридрих Еберт".

Още по темата
Според него на предстоящите избори за държавен глава левицата трябва да заложи на общ и надпартиен кандидат, който да е добре познат на хората, подобно на премиера.

"Трябва да има много силна кандидатура отляво - някой, когото хората да припознават не просто на същото равнище, защото да бъде до равнището на Борисов е толкова недостижимо, че дори не си го помислям, но да бъде човек, който да е способен да го надприказва, но и да излъчва много повече неща, отколкото той успява", каза Тодоров, цитиран от "Дарик".

Според политолога такъв евентуален кандидат трябва да е порядъчен; човек, който има добро име в обществото и не го подозират, че влязъл в някакви съмнителни сделки. "Освен това трябва да е социално чувствителен, категорично проевропейски настроен, което не значи антируски“, каза още Тодоров.

Той описа успешният ляв претендент като патриот, но не националист.

"Патриотите гледат в бъдещото и искат да се гордеят в бъдещето. Патриотите си представят добро бъдеще за своята родина. Все едно от имената ще е сред познатите и като казвам сред познатите, значи някой, който я е бил депутат, я евродепутат, я министър, я нещо друго, тоест познат на публиката" каза Тодоров.

Според него не би било добра идея левият кандидат да е от шоу бизнеса. "Тогава влизаме в играта на Слави Трифонов. Ако превърнем политиката в шоу, наистина по-добре да се занимаваме с нещо друго", каза политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase