Снимка: БТА, архив

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на Алианса в балтийските държави и Полша, заяви на срещата на организацията в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг.

Още по темата

Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли. Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.

България би могла да участва с около 400 души в обучения във връзка с инициативата за многонационална бригада в рамките на НАТО с рамкова държава Румъния, съобщи военният министър Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той се срещна днес с румънския си колега в рамките на започналата в Брюксел среща на министрите на отбраната от НАТО.

"Обсъждаме този въпрос към момента. Евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучения и общи тренировки на ротационен принцип", посочи Ненчев.

Към момента не е постъпило искане за участие на България с въоръжени сили в планираните четири батальона на НАТО за балтийските страни и Полша.

Батальоните ще бъдат около 4000 човека, ако това се приеме, и ще бъде утвърдено на Срещата на върха във Варшава, посочи Ненчев.

В отговор на въпрос министърът каза, че заедно с румънския му колега са се убедили, че е необходимо по-осезаемо присъствие на НАТО в региона на Черно море.

Имаме обща концепция и вероятно ще поставим съвместно този въпрос на Срещата на върха във Варшава, каза Николай Ненчев.

Той поясни, че с румънската страна работят по единна позиция по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase