Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters
fallback

Бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е бил в София във вторник, за да иска от премиера Бойко Борисов да смени българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. За това пише днес базираният в Брюксел интернет сайт "Еюактив".

Според изданието вчера Георгиева е присъствала на събиране на групата на Билдербергите в Берлин, където е бил и Барозу. Бившият еврошеф организирал групата да подкрепи и промотира кандидатурата на българския еврокомисар.

Билдербергите са група от влиятелни личности в политиката, повечето бивши премиери, министри, банкери и медийни собственици, които се събират веднъж годишно и външни лица могат да присъстват на техните сбирки само с лична покана.

Георгиева, която е била в Берлин, за да говори на конференция за мястото на Европа в променящия се свят и да се срещне с премиера на Саксония в Дрезден, не е споменала срещата на Билдербергите в програмата си.

"Вицепрезидентът Георгиева е погълната от работата си като комисар", заяви говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в отговор на публикация. Тя определи като „конспиративна теория“ и "медийни слухове" съобщенията, че българският еврокомисар продължава битката си за първия пост в ООН.

Говорителят добави, че Георгиева и Юнкер са обсъждали възможността за нейното участие в надпреварата, но че това не е факт към момента.

Според "Еюактив" лобисти се опитват да убедят друга държава от Централна и Източна Европа да номинира българката за поста. Като възможни се споменават Унгария и Албания.

Ирина Бокова беше номинирана от българското правителство за генерален секретар на ООН на 8 февруари. Тогава беше съобщено и че Георгиева остава еврокомисар.

Кабинетът на Бойко Борисов отпусна 106 000 лв. за кампанията на Бокова и задели дипломати от Външно, за да работят за нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 7 години

Те красттавите куччета се намират и подкрепят.

34

Хитър Петър

преди 7 години

Двама се карат, трети печели

33

Анонимен

преди 7 години

Ей, не се насити Кристалина на постове! Ту ще е президент, ту ще е ООН - пост да е! Върти суче, на тайни сбирки ходи, да се предлага. Няма значение, че излага страната! Кариерката й е важна. Жалка работа!

fallback