Архив: Булфото

По какъв начин да участва БСП в изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. ще бъде предмет на общопартийно допитване, съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова. Проектът на решението за осъществяване на вътрешнопартийното допитване се обсъжда от Националния съвет на БСП днес и предстои да бъде гласуван.

В първия въпрос на проекта на решение за допитване има анкета, в която членовете на партията ще трябва да посочат дали БСП да участва в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация, или като подкрепи независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет.

БСП пита и с кои от партиите е допустимо да преговаря за общи кандидати. В списъка на потенциално допустимите са партиите от коалиция "БСП лява България", АБВ, "Атака", ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ. Има и подточка в анкетата "други партии и организации", съобщава БТА.

В проекта на правила за допитването е посочено, че Националният съвет на партията избира Централна комисия по подготовката на допитването, а общинските съвети избират свои комисии, като работят по указания на Централната комисия.

Във вътрешнопартийното допитване имат право да участват всички членове по списъците на членския състав на общинските съвети на БСП. Проектът за допитване предвижда то да се направи в периода от 27 юни до 3 юли.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага парламентарната група на "БСП лява България" да внесе проект на предложение за мораториум върху изборните правила, докато Конституционният съд не се произнесе по внесения сигнал и "докато народът не си каже мнението по тези въпроси".

При откриването на пленума на партията тя изрази убеденост, че промените в изборните правила трябва да бъдат замразени, докато КС и народът не се произнесат.

БСП ще инициира разговори за общ опозиционен фронт срещу управлението на Борисов, каза Нинова. По думите й вече е обявено официално, че парламентарната група на БСП кани ръководствата на другите парламентарни партии, неучастващи в това управление, да говорят за подкрепа на алтернативна политика на сегашното управление, но разговорите трябва да бъдат и на местно ниво, както и с различни обществени групи.

Според Нинова от БСП не могат да се задоволят само с критикуване на управлението, а трябва да бъдат предложени други решения на онези, по думите й, две трети българи, които не харесват случващото се в държавата и чакат предложения за друг начин на живот.

По думите на Нинова политическата нестабилност се задълбочава след разпадането на още една парламентарна група. Тя прогнозира, че ще се формират плаващи парламентарни мнозинства по конкретни решения, ще се задълбочи практиката да се правят политики на базата на пазарлъци и тяснопартийни интереси, а не в полза на обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase