Снимка: Булфото, архив
fallback

Вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че България няма да допусне компромис със стандартите си за безопасност при разглеждането на търговското споразумение между САЩ и ЕС. Тя обаче обясни, че документът е шанс за страната ни за повече работни места и икономическо развитие. 

Вицепремиерът каза това в отговор на въпрос на червения депутат Георги Божинов по време на традиционния блиц контрол в парламента. Той цитира данни от изтекли документи по споразумението, които добиха публичност в началото на седмицата.

В тях правителството на САЩ отговаря на опасения на ЕС за качеството на млякото, което след споразумението би поело от американските ферми към европейските пазари: "Безопасността на храната не е критерий, на който се залага".

Oще по темата

Божинов припомни и отговора на нуждата от буферни зони за предотвратяване на ГМО зараза на почвите. Американците пишат, че това е "ненужно и обременяващо". За европейския критерий за ограничено количество на пестицидите в американските стоки, които ще дойдат, САЩ отговарят, че праговете, допустими на Стария континент, са "неразумно ниски".

Пред депутатите Кунева припомни позицията на ЕС, че бързото приключване на преговорите по търговското споразумение ТПТИ със САЩ няма да е успех.

"Това се отнася и за нас", каза тя. Кунева беше категорична, че на България няма да бъдат наложени клаузи, с които не сме съгласни. "Нито България, нито ЕС ще допуснат компромис със стандартите си за безопасност", отсече вицепремиерът. 

Въпреки това тя обясни, че споразумението има своите предимства. Тя разясни, че то ще помогне на малките и средните предприятия, ще подобри икономическите способности на България, ще отвори нови работни места, ще увеличи търговията между двете страни. 

Вицепремиерът обясни, че след месец ще има заседание по темата в Брюксел, на което ще присъства и премиерът. Тя предположи, че министър-председателят ще обяви позицията на страната ни тогава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

До професор

преди 7 години

Браво Кунева мачкай... Къде си професор бе *** ниеден? Сигурно у гъзо..болното.

38

WiinX

преди 7 години

Лъжливото чобанче. Политик взел пари за това да не може да прочете цялото споразумение няма право да говори за компромиси и шансове. Аз не вярвам че има толкова голямо IQ да анализира ползите и рисковето от споразумението четейки 2 страници от общо 150

37

Krom

преди 7 години

И моля Ви, Днес - не я представяйте под портрети на хора, на които тази долна нагаждачка, продаваща българските интереси като на сергия на битака, не е достойна и краката да целуне. Омърсява ги дори с присъствието си.

fallback