Снимка: flickr
fallback

Патриотичният фронт поиска преструктуриране на държавните институции, отговорни за грижата за децата.

Депутатката от ВМРО Султанка Петрова представи инициативата си за обединението им в един нов орган - Държавна агенция за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания - ДАДСВХУ. 

Патриотката обясни, че е запознала с идеята си премиера Бойко Борисов и се надява на подкрепа на ГЕРБ. 

С инициативата на Петрова ще бъдат закрити Агенцията за закрила на детето, Агенцята за хората с увреждания и отделите "Закрила на детето" към дирекциите "Социално подпомагане".

Съставът на Комисията за защита от дисриминация ще се редуцира и нейните функции могат да се сведат само до събиране на жалби и контрол върху достъпността в урбанизираните територии. 

Петрова предлага органът да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет. 

След преструктурирането дирекциите "Социално подпомагане" ще изпълняват само функции, които не са свързани със закрила на детето, осиновяванията и хората с увреждания, поясни тя. 

За да заработи предложението на Патриотите трябва да се променят редица закони - този за лицата и семейството, ГПК, за закрила на детето, Семейния кодекс и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Лора

преди 7 години

Неподходящо предложение, направено от някой, който няма идея каква е функциятя на отделините структури. Децата, както и хората с уврежадия са по-учзвими и имат нижда от допълнитлна закрила. Поради това имаме Конвенция за правата на детето и конвениця за прават ана хората с увреждания. Ако всичко се слее в една структура, то несъмнено фокусът ще падне върху възрастните, защото са мнозинство и имат глас, за разлика от децата. ПОдобряване ефективността на администрацията не се прави по този начин.

fallback