Снимка: bgonair.bg

"АБВ, Народен съюз и Гергьовден ще правят политически и парламентарен съвет, а първите действия ще станат ясни към края на тази седмица. Предстои тази идея да се развие, защото целта на този Съвет е да се излезе от партийните линии и да търси дебат с всички народни представители, които имат право на някакво свое мнение и наистина да участват в едни дебати, от които да излязат едни политики". Това съобщи Светлин Танчев от Народен съюз в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

В момента виждаме предложения, които се сервират в последния момент, по които не са изговорени всички гледни точки от всички страни и не е взето обективното решение, посочи Танчев и даде за пример президентската кампания, предложения за министри, промяна на ракурса на държавата, политика или дадена стратегия.

"Смятаме, че това не е правилният подход и стартираме кръг от дискусии - започваме с най-наболелите теми от тази седмица - със сферата на правосъдието, предстои антикорупционен закон, свързан с отнемането на незаконно придобитото имущество. Предстои да се гледа и Законът за съдебната власт, където също имаше големи брожения и драми. Реално конституционната реформа, която бламирахме, трябва да я видим в действие чрез тези два законопроекта", посочи Танчев.

Хората се разграничават от тенденцията ляво-дясно, както в България, така и в световен мащаб, отбеляза Танчев. Според него те не търсят отрицания и даде пример с репликата от ръководството на БСП: "каквото и да кажат управляващите, ние ще сме против, само защото сме в опозиция".

"Ние още от самото начало сме търсили прагматични градивни решения - това, което би било полезно", добави той.

Ние сме партии, изтъкани от по-млад електорат, по-гъвкави хора, такива, които живеят в интернет и искат нещо да се случва, а не само да отрицава, подчерта Танчев. "Живеем в един глобален свят и не може България само да отрицава. Тези хора пътуват в Европа, в САЩ, глобализират се, и не може да търсим просто отрицанието, а трябва да се търси диалогът", добави още той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase