Снимка: Reuters
fallback

"Моята мечта за България е хората да не си тръгват с еднопосочни билети, а небългари да идват еднопосочно в България, защото е прекрасно място за живот и инвестиране". Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева на конференция за българската мечта, организирана от евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова тази вечер в Брюксел.

За да се случи това, според Георгиева трябва да се постигнат четири цели: уважение към закона, електронно управление, привличане на инвестиции и модернизиране на образованието.

Уважението към закона ще изкара сивата икономика на светло, хората ще забогатеят и ще живеят по-добре, поясни Георгиева.

Електронното правителство ще помогне за борбата с корупцията, прозрачността на управлението и ще подобри цифровата култура на българите. Георгиева съобщи, че 35% от българите не знаят какво е интернет, 69% са с ниска или никаква цифрова грамотност, а 50% от фирмите нямат интернет страница.

Позовавайки се на европейски данни еврокомисарката съобщи, че България е втора в ЕС след Белгия по несъответствие между търсенето и предлагането на трудовия пазар. Тя призова за въвеждане на дуалното обучение и за решаване на проблема с трайната безработица, която засяга 14% от висшистите.

Най-критична Кристалина Георгиева беше за инвестиционния климат у нас. Тя цитира любимия си виц по повод 38-то място на страната в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес: "Можеш да си сложиш главата в хладилника, краката във фурната – температурата ти е средна, ама си умрял". Георгиева коментира и неработещия закон за фалитите, сравнявайки България със "страна на фирмените гробища".

Пожеланието на еврокомисарката за Европа е "да бъдем регион, в който имаме самочувствие, вярваме в себе си и затова и другите вярват в нас".

Георгиева предупреди, че Европейският съюз е изправен пред "екзистенциални проблеми", само ден, след като председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, говори, че ЕС е преследван от "призрака на разпадането".

Като най-значими проблеми Георгиева, която е зам.-председател на Европейската комисия, посочи намирането на баланс между държавите, които се стремят към по-силна интеграция и тези, които желаят "по-хлабав" съюз, както и новите и старите страни, северните и южните да се научат да се обединяват около общи ценности.

Според Георгиева през 2030 г. Европа ще е "по-гъвкава и ще може да реагира на по-чести, по-свирепи и по-тежки шокове". Това ще бъде възможно, ако ЕС стане по-силен икономически, акцентирайки върху задълбочаване и разширяване на уникалното си предимство – общия си пазар. Българката посочи, че това ще се случи чрез изграждането на енергиен, капиталов и банков съюз, с които евроинституциите се занимават в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

Чичо Пейчо

преди 7 години

Като се абстрахираме от личността на човека, който го казва, не виждам нищо нередно в препоръките, които отправя, освен, че ГЕРБ не е в състояние да ги изпълни. Както и коя да е от сегашните политически партии или креатури в момента

135

1234

преди 7 години

"Моята мечта за България е хората да не си тръгват с еднопосочни билети, а небългари да идват еднопосочно в България, защото е прекрасно място за живот и инвестиране!Ей,аз до сега се чудих защо бягали толкова много българи от България а то било защото тук е "прекрасно място за живот"!Всеки се чуди как да избяга от едно прекрасно място където хората са на първо място по всичко!Първи по-ниски доходи,смъртност,неграмотност,инфаркти и инсулти,корупция,затриване на население, по самоубийства и т.н

134

Байрактаров

преди 7 години

Да ги възложи тези задачи на нейната партия ГЕРБ - управляващи са - сега е времето да ги изпълнят. Разумни са ѝ препоръките

fallback