Снимка: Facebook

Прекрасно сме работили през годините с президента Росен Плевнелиев. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на рибарското пристанище в Поморие, в коментар на решението на президента Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат, предаде "Фокус".

"Драмата е за другите, защото се опитаха да го унизят и от негово име да се опитват да говорят, да дърдорят дори и откровени лъжи", заяви премиерът.

"Да обяснявам, че ГЕРБ е водила преговори с Бокова и Елена Поптодорова! Това просто вече минава всички норми на лъжата и манипулация в тяхна полза за чужда сметка. Само че никога такова нещо не е говорено. Просто вече се опитват спасявайки се панически да подвеждат хората", каза още Борисов. 

Още по темата

Премиерът посочи, че не е бил изненадан от отказа на Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, защото е разговарял с него по темата. Бойко Борисов каза още, че има още много работа Росен Пленелиев, а той ще е президент до 20 януари.

Той подчерта още, че Плевнелиев е честен и достоен, добър човек.

Той определи като глупости твърденията, че президентската институция е гарант за европейското и атлантическо развитие. "Това здравият разум не може да го допусне", възмути се премиерът.

"Имало е години, в които президентската институция е правела обратното. Гарант за проатлантическата ориентация на България е ГЕРБ", отсече Борисов.

Премиерът даде пример със защитаването на интересите на държавата с "Южен поток", АЕЦ - Белене, проектът "Бургас-Александруполис". "Кой парламент в света не е отворен за ГЕРБ и то многократно, за да говорят такива глупости", каза още Борисов. 

"Президентът е гарант, че нещата междуинституционално са добри. С какво може една президентска институция да "изкълчи" или да обърне направленията на държавата? В такова отчаяние са изпаднали", каза още министър-председателят.

Той допълни, че е отворен за всякакъв диалог. "Но нормално ли е да излезеш и да кажеш: "Борисов да дойде тук, да му кажем кой да е президент", каза още премиерът. 

Според него, предсрочни избори искат тези, които не са абсолютно готови за тях. "Как ще си направят РБ, БСП и ДПС листите? Искат да тласкат страната към хаос и да излезе, че аз съм виновен, само че ние всеки ден ще си свършваме работата така, както трябва", обясни той. 

Премиерът бе категоричен, че за президентски избори ще говори през юни или към средата на юли. "Те ме принуждават всеки ден да говоря на тема, която не е на дневен ред и накрая се изгавриха и с Плевнелиев", каза още Борисов. 

"Ние сме балансирали с него да се случват добри неща за държавата и аз му благодаря за почтеността, че дойде и каза, че няма да се явява, просто да не му спрягаме името. Защото аз на него съм му казал: "По тази тема ще те питам след юли какво мислиш". Не съм го пресирал нито веднъж какво мисли да прави. Защото освен, че ми е колега, като бивш регионален министър, е приятел и достоен човек. Такива хора трябва да си ги пазим в България", каза още Борисов. 

Министър-председателят пристигна в Поморие заедно със земеделският министър Десислава Танева за откриването на новото рибарско пристанище.

Той покани вместо него на тържествената церемония да говори председателят на местната рибарска група д-р Владимир Продромов.

Министър Танева подчерта, че 1/3 от средствата от старата рибарска програма са усвоени на територията на Бургаска област. Програмата за новия период стартира през юни. Министърът изтъкна, че тя дава възможности с проекти да кандидатстват и по-малките рибари. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase