Снимка: ИУ Варна

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че няма намерение да се кандидатира на  изборите за президент. Тя обясни, че сега усилията й са насочени в кандидатстването за генерален секретар на ООН.

"Кампанията върви добре, шансове има. Иначе нямаше да се хвана с тази работа", каза тя, цитирана от БНР. "Нямам намерения да се кандидатирам за президент", допълни тя.

Още по темата
Изявлението на Бокова идва ден след като депутатът от РБ Гроздан Караджов обяви, че в ГЕРБ са обсъждали кандидатурата й за президент. Реформаторът обясни, че информацията му е достоверна, но и ГЕРБ, и РБ отрекоха това.

Днес Бокова беше удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Икономическия университет във Варна .

Ректорът на учебното заведение проф. Пламен Илиев посочи, че то й се присъжда за изключителен принос и активна дейност за развитие на образованието, науката и културата, многостранната дипломация, междукултурния диалог и опазването на световното и националното културно наследство.

В словото си  Бокова подчерта значението на образованието и културния диалог в съвременния свят и допълни, че една от основните цели и на ЮНЕСКО е да се противопостави на целенасочените опити за тотална разруха и културно прочистване чрез разрушаването на културното световно наследство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase