Снимка: Bulgaria On Air

Категорично трябва да се обърне внимание на Либия. Тя е една отворена врата към радикализация, идваща от Африка, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR евродепутатът и заместник-председател на политическата група на Европейската народна партия (ЕНП) Мария Габриел.

По думите й южната граница на Либия е "една отворена врата" за терористични движения, които се оказват в изключително голяма близост до Европа.

"Когато се сваля диктаторски режим, то трябва да стане ясната идея какво се случва след това. Идеята не е само въпросният диктатор да бъде махнат от власт. Това означава също много повече съгласуваност на международната общност", посочи Габриел.

"Най-вече страдат хората в тези държави, затова мисля, че тук ЕС има много силна добавена стойност. Нашата сила е именно там - можем да накараме да седнат на една маса хора, които, ако това не стане под егидата на ЕС, много по-трудно биха го постигнали", допълни тя.

По думите й България е една от активните страни и като външна граница на ЕС е оценявана много достойно.

Когато сравним случващото се по нашата граница, със случващото се в Италия, Малта, Гърция виждаме, че България много предвидливо е успяла да изпревари действия.

"България ясно показва, че темата, която сега излезе на преден план, а именно, че Шенген не е само свобода на движение, а и пространство на сигурност - парадоксът е, че страна, която не е членка на Шенген, успява най-добре да го демонстрира", смята евродепутатът.

"Атентатите показаха необходимост от повече доверие между страните членки - постоянен обмен на данни между разузнавателни служби, полиция. Сега с всичко, което излиза като информация, виждаме, че ако това се е случило, можело е да бъдат предотвратени част от действията", допълни евродепутатът.

По отношение на споразумението с Турция Габриел смята, че резултатите са обнадеждаващи.

"Три седмици преди сключването на споразумението над 26 хиляди незаконно пристигнали емигранти, 3 седмици след сключването: те са пет хиляди. Говорим за намаляване. Това обаче със сигурност не е цялата картина", посочи тя.

"Никой от нас няма нужда от ескалация на напрежение, просто трябва много разумно да покажем, че искаме устойчивост в отношенията си с Турция, но и ясна защита на европейските ценности", призова Мария Габриел.

Цялото интервю вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase