Снимка: архив Булфото

Нов играч може да помете всички останали на изборите, прогнозира пред Bulgaria ON AIR политологът Калоян Методиев. И според Татяна Буруджиева това не е изключено, тъй като българите непрекъснато се доверяват на нови играчи.

"И вляво, и вдясно избирателите бяха дълги години разочаровани. Президентските избори ще се решат от хората, които принципно гласуват и това ще бъде наказанието и вляво, и вдясно, ако наистина се появи нов играч", каза Буруджиева.

Още по темата

Според нея българите непрекъснато се мятат в крайности. "Ние не гласуваме рационално и все смятаме, че някой ще дойде и с магическа пръчка ще оправи нещата", допълни политоложката.

Според нея няма да има предсрочни избори преди президентските избори наесен.

"В ход е политическото инженерство. Онова, което ще се разиграе в следващите три месеца е промяна на властта в президентството, взимане на президентвото от левите и ново коалиционно управление с ГЕРБ още преди Нова година", смята Буруджиева.

"Или хегемонът ГЕРБ ще бъде срутен, или левицата ще изплува. Или пък ще имаме трети вариант - нов човек, нов играч, който да помете всичко това", смята Калоян Методиев. 

Според него ако Георги Първанов опита да се кандидатира за президент отново, то това ще тръгне с външна атака срещу него.

"Единственият им шанс е кандидатура на Ивайло Калфин. Те друга фигура нямат", категоричен бе Методиев по отношение на кандидата на левицата.

Татяна Буруджиева обаче не е съгласна с това твърдение: "Конституционният текст казва два последователни мандата и толкоз. Тоест не може да има трети последователен".

"Смятам, че Първанов има абсолютно право да се яви, категорично не е вярно, че кандидатурата е Калфин", посочи Буруджиева. По думите й БСП е показало колко може да гласува за Калфин и колко би гласувало за него. Според нея не е вярно и това, че левицата нямат други фигури.

"Това политическо инженерство, което се надява точно БСП да донесе определени гласове, с една цел да събори правителството, не може целта на една партия е да срути нещо. Крайно време е да чуем какво ще прави БСП. Самият факт, че е разделена, говори, че партията има да извърви най-малкото път".

На въпрос какво се случва с ГЕРБ и натрупаните проблеми покрай изборното законодателство с патриотите, Калоян Методиев каза, че се развива една атака по линия на това, че патриотите крепят управлението заедно с ДОСТ, което ще е много голям удар и ще ги притисне много сериозно.

"Новото е, че от началото на годината разбрахме, че тази партия води вътрешнопартиен живот. Бойко Борисов през няколко дни е в парламента, за да успокоява парламентарната група. За първи път тази партия има вътреши проблеми", посочи Методиев.

"Там нещата вече не са стабилни, единни, както бяха досега. Според мен това се случва, защото случилото се в БСП също влияе по някакъв начин на тия процеси", каза той.

На въпрос каква е възможната кандидатура на ГЕРБ зе президент, Методиев бе категоричен, че листата им е много къса.

"Според мен Борисов е този, който ще определи кандидата", заяви Буруджиева. - "Възможно е всичко при това положение. До последния момент ще се цакат от всички страни и не защото се страхуват, че ще се окаля единият или другият кандидат, а защото двата основни играча в момента - левицата и десницата - имат много малко време".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase