Министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система одобри част от текстовете във втория пакет с промени на Закона за съдебната власт /ЗСВ/, съобщиха от Министерството на правосъдието. Поради огромния обем от текстове заседанието на Съвета ще продължи в петък.

Участниците в него одобриха първо текстовете, които регламентират статута на съдебните заседатели. Те се обединиха около мнението да отпадне изслушването и изборът на кандидатите в общинските съвети. Същинският избор на заседателите ще се извършва от общите събрания на съдилищата.

Съветът реши още да увеличи горната възрастова граница за кандидатстващите за съдебни заседатели на 68 г., за да могат в работата на съдилищата да се включат и пенсионирани магистрати.

Долната граница бе коригирана в проекта от 25 на 21 г., както е и сега, тъй като в малките населени места има недостиг на заседатели и съдилищата са принудени да назначават дори 18-годишни младежи, стана ясно по време на дискусията. Съдебните заседатели ще се отстраняват при извършено умишлено престъпление, решиха членовете.

Командированите съдии във върховните съдилища ще участват в общите събрания без право на глас. Те могат да участват в гласуването само при приемане на тълкувателни решения на общите събрания при върховните съдилища, пише БТА.

Шефове на съдилища могат да бъдат издигани от пленумите на ВАС и ВКС, от поне трима членове на съдийската колегия на ВСС, както и от министъра на правосъдието.

Предложения за главен прокурор могат да се правят от най-малко трима членове на прокурорската колегия на ВСС, както и от министъра на правосъдието, сочат последните редакции на текстовете от законопроекта.

Длъжността административен ръководител на съд и прокуратура могат да бъдат заемани не повече от два мандата /може и не последователни/ в един и същ орган на съдебната власт.

Изборът на тримата големи в съдебната власт вече да се прави само измежду действащи съдии, прокурори или следователи, предвиждат текстовете, одобрени от членовете на Съвета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase