Снимка: архив Булфото
fallback

Управляващите от ГЕРБ подкрепят въпросите, предложени от Слави Трифонов и екипа му за референдум, във вида, в който са внесени.

От тях ще отпадне единствено питането за електронното гласуване, по което вече се проведе допитване до народа, а след това бе прието и решение на парламента.

Това стана ясно по време на днешното заседание на правната комисия в Народното събрание. Крайното решение за референдума на Слави ще вземе утре пленарната зала на парламента.

"За нас е важно хората да кажат "Да" или "Не". Щом като толкова граждани искат въпросите им в този вид, така да е", каза днес Менда Стоянова от името на партията на Бойко Борисов.

Oще по темата

С последните промени в Изборния кодекс бе решено референдумите да се провеждат с най-близките по време избори в страната. Така допитването, поискано от Слави и екипа му, трябва да бъде насрочено на датата, на която ще избираме президент.

Преди това мнозинството в парламента обсъждаше варианта допитванията да се разделят от изборите и дори да се запишат като правомощие единствено на президента.

Премиерът Бойко Борисов обаче изрично настоя да се запази досегашният вариант, за да не се създава впечатление, че ГЕРБ се страхува от въпросите на Слави Трифонов.

А те са шест - 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

По време на днешното заседание на правната комисия Кирил Добрев от БСП предупреди, че парламентът приема на конвейер неща, които после КС връща. И предложи първо да се пита съда за допитването на Слави.

Иначе Добрев подкрепял всичко въпроси. И все пак опонира, че "Какво значение има дали хората мразят 240, 120 или 50 депутати?"

"Вие не сте императори и не сте по-умни от българския народ. Аз не съм депутат, слава Богу. Имате възможността да се държите като представители на народа, или като партийни мижитурки", каза на заседанието сценаристът на Слави - Тошко Йорданов, цитиран от "24 часа".                                  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Да!

преди 7 години

Съгласен съм с Всички ВЪПРОСИ,включени в референдума! Към 86 -кой депутат се е загрижил за избирателния си район,като всички са назначени от партиите си , а хората изобщо не ги познава!С намаляването им ще има мъртви души и по-малко разходи , защото 50% от сегашните депутати нямат работа там!За субсидиите- щом една партия не може да се самоиздържа, защо народът трябва да я храни !?

64

Подписал се

преди 7 години

За повечето въпроси аз ще гласувам че НЕ съм съгласен въпреки че се подписах в подписката.Стана случайно и без да съм информиран точно за какво става дума.Това са искания за репресиране на Българските политици което няма да подобри положението в България а само ще ги насърчи към още по големи далавери.Депутатите трябва да се научат да работят качествено а не да им се намаля броя.

63

анонимен

преди 7 години

Подкрепям всички въпроси,без 4.При нас на балканите това е равно на самоубийство.

fallback