Снимка: БТА, архив
fallback

Омбудсманът Мая Манолова инициира среща с премиера Бойко Борисов и представители на български организации в чужбина във връзка с изборното законодателство, отнасящо се за гласуването зад граница.

Oще по темата

Те представиха на Манолова петиция със 6000 подписа срещу ограничението на правото на вот, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Обсъдена е била и и възможността омбудсманът да внесе жалба до Конституционния съд.

Преди това Манолова ще поиска становище от Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията.

Омбудсманът ще изчака и решението на президента за евентуално вето на текстове от Кодекса.

Българите зад граница са недоволни от последните поправки в Изборния кодекс, с които депутатите ограничиха вота в чужбина.

Според текстовете изборни секции в страни от ЕС ще се откриват освен в дипломатическите ни представителства и на други места, само ако има подадени поне 100 заявления за гласуване.

За държаните извън Общността има още едно изискване - изборната секция може да е само една и то в градовете с над 1 милион жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

тунеядство

преди 7 години

ОмбудсМая нали "оправи" проблема с монополиста Топлофикация та се захвана с изборния кодекс.Длъжност на която само се лае, но не се хапе за голяма заплата.Сумулиране на някаква работа.

21

тя

преди 7 години

Няма страна в Света , която да отваря изборни секций , а се ползват посолствата, но ние нали сме най- "богати" ще ни заповядват от вън всякакви и ще им "играем" по гайдата! Мая без да мисли щом някой стигне до нея и тя скача да го защитава!

20

емигрантка

преди 7 години

До Анонимен Емигрантка съм, защото получавам адекватна медицинска и икономическа помощ в чужбина, а предатели сте вие, които ни докарахте до това положение.Да търся спасение далеч от родния си дом.Не искам да съм жертва на алчни и корумпирани комунисти.Приемам Новия изборен кодекс.Дано това да помогне по-бързо да се стигне до ГОЛЯМАТА промяна в живота на обикновения човек.Манипулаторката Мая Манолова вместо да е зад решетките се кипри като защитница на неправдата хахахаха...

fallback