Снимка: архив Булфото
fallback

Социалният министър Ивайло Калфин призова частните пенсионни фондове да участват в общественото обсъждане на предлаганите промени за втората пенсия.

Oще по темата

Той подчерта неколкократно, че не става дума за никаква национализация и че очаква от фондовете ясна позиция по темата.

По думите му в момента изискването е те да плащат до живот втората пенсия и партидата да се унаследява. "По какъв начин ще се компенсира, ако някой си е изразходвал партидата, докато още е жив или ако някой почине и все още има средства в партидата - това е отговорността на фондовете и трябва те да го предложат", смята Калфин.

Макар че по информация от финансовия министър Владислав Горанов представители на частните пенсионни фондове не са искали среща и не са изпращали становища, Калфин е убеден, че ще има диалог.

Той напомни, че към момента се тестват всякакви идеи и все още не е започнала процедура за съгласуване със социалните партньори. Министърът призова вносителят - Министерството на финансите, да има възможност да чуе различните мнения и да прецени какво и кога трябва да внесе.

"На фондовете предстоят стрес тестове както се правят на банките и се надявам да покажат добри резултати, това е оценката за състоянието на фондовете", каза още министърът.

Калфин съобщи, че хората, които са се възползвали от възможността да прехвърлят партидите си от фондовете в НОИ са основно пенсионирали се рано, например от сектора за сигурност.

По правило те не получават втората си пенсия, докато не навършат годините за това, а прехвърляйки партидата в НОИ, си увеличават пенсията.

"Няма драма, няма национализация, има собствено желание и никой не е побягнал от фондовете, няма смисъл да се правят истерии", настоя министърът.

По думите му мина година от тези промени и се е видяло, че атака срещу пенсионните фондове няма.

"Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ, няма хора, които да бягат от тях и всички тези приказки, някои от тях с една доза истерия, които се развиваха – за национализация, вземат парите на хората и т.н. се оказа, че не са верни. Няма смисъл да повтаряме втори път същата сценка", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

радко радикало

преди 7 години

Не разбрахте ,че докато всичко с червен партиен билет в миналото и подвизаващо "под вънкашност чужда и под име ново" в сегашно време не го ликвидираме във всякъкъв смисъл няма да мръднем и сантиметър напред

4

Анонимен

преди 7 години

ШУМИ МАРИЦАтекст Иван Вазовмузика народнаШуми Марицаокървавена,плаче вдовицалюто ранена. (x2)Припев:Марш, марш,с генерала нашв бой да летим,и враг да победим! (x2)...

3

Анонимен

преди 7 години

Комунистите когато са на власт винаги крадат от пенсионните фондове. Във всички държави където управляват комунисти е така без изключение.

fallback