Снимка: архив, Reuters
fallback

Синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) публикуваха доклада на консултантската компания Alix Partners. В 500 страници одиторите обобщават и потвърждават, че банката е работела като пирамида - факт, който беше констатиран и от анкетната парламентарна комисия миналото лято, съобщава БНТ.

Докладът беше публикуван след последните промени в законодателството, влезли в сила преди Великденските празници.

Oще по темата

След анализите от консултантската компания посочват, че КТБ е била източвана чрез големи заеми, отпускани на дружества, свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев. Над половината от кредитите на банката на стойност 2,5 милиарда лева са дадени именно на фирми, свързани с него.

В доклада се посочва още, че мажоритарният собственик е използвал банката "за лични сделки". В доклада, публикуван на сайта на КТБ, е записано още, че кредитният й портфейл се състои от 243 корпоративни клиенти-заемополучатели с 472 неизплатени заема. Според Alix тези заеми трудно ще бъдат върнати в краткосрочен, средносрочен или дългосрочен аспект, защото са давани на неработещи предприятия или са имали малки обезпечения.

Кредитите са били използвани, за да се погасят други кредити към КТБ или да се финансират хора, които не са клиенти на банката.

В доклада са описани и схемите за източване на КТБ:

- кредити към дружества без история и без ресурс;

- кредити към кредитополучатели за изплащане на други кредити;

- кредити без обезпечения;

- кредити за оборотен капитал;

- кредити за купуване на дялове във фирми - собственост на КТБ.

В доклада на консултантската компания се описва и висока свързаност на клиентите-кредитополучатели.

Липсват обаче конкретни имена на физически лица, макар и детайлно да са показани схемите на свързаност между отделни фирми. Според Alix Partners заемите към общо 8 дружества, сред които Петрол, БТК, Виваком и сръбската фабрика за стъкло в Парачин, са ощетили банката за над 1 милиард лева.

Заключението в доклада е, че синдиците на банката могат да възстановят не повече от 800 милиона лева.

В докладът е записано още, че източването на КТБ е можело да бъде предотвратено от УС на банката, от надзора на централната банка и от БНБ. Според Alix Partners KPMG, които извършваха одит и заверяваха отчетите на КТБ, са изготвяли небрежни доклади.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

Предвид, че фирмата alix partners, не е ALIX PARTNERS, далаверата е утре да кажат, ПАРИТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ, защото така казва alix ментето, а не ДАНС! И всяко чудо за три дни!

10

Наблюдател

преди 7 години

Доклади много и всичките открили "топлата вода"...... но осъден няма нито 1! Няма ги и над 4 милиарда....Поредния грабеж пред "широко затворените очи" на управляващите!

9

as

преди 7 години

абе тоя доклад не се ли оказа без никаква стойност. въпросната компания която го направи мисля че се оказа някаква фирма-фантом

fallback