Снимка: Архив Булфото

Около 40% от гласовете от чужбина в изборите у нас идват от Турция. Тези данни обяви реформаторът Петър Славов от парламентарната трибуна. 

Депутатите заседават извънредно, за да приемат промени в Изборния кодекс. Въпреки че преди дни бе решено да се оттеглят текстовете, с които се създаваше отделен избирателен район за чужбина, днес в залата отново избухна спор по темата.

Още по темата

Славов използва момента, за да поиска да се преосмисли отмяната на район "Чужбина". Това ядоса депутатката от "Атака" Магдалена Ташева, която обвини реформаторите, че искат да улеснят гласуването на сънародниците ни в Турция.

"Искате да вкарате ДОСТ в парламента, искате листа на турските тайни служби", обяви националистката от трибуната. 

Реформаторът обаче й отвърна, че едва 40% от гласовете в чужбина, са гласовете, които я тревожат. Той я призова да отиде на протест на българите от чужбина, които настояват да могат да гласуват, и да им обясни защо е против. Реформаторите ги нарекоха свободни хора, които взимат отговорни решения.

Петър Славов обясни и че хората, които биха се кандидатирали от този район смятат сами да финансират кампанията си. 

"Само" 40% от вота в Турция ще фалшифицира изборите ни, така ли", попита Ташева, давайки да се разбере, че процентът за нея не е малък. Тя разказа за случаи, в които в секции в Турция са дописвани по 1000 избиратели за избори у нас. 

"Опомнете се, продължавате да рушите България", викна още към РБ депутатката от трибуната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase