Снимка: архив Булфото
fallback

Задава ли се национализирането на парите от втората пенсия? Това питат депутати от Реформаторския блок след предложението на Министерството на финансите - средствата от личните партиди да се управляват от общ пул.

Идеята бе оповестена в петък привечцер. Тогава от ведомството на Владислав Горанов обявиха,че предвиждат промяната с изменения в Кодекса за социално осигуряване.

"На практика това би означавало, че средствата повече няма да са лични, а правото на наследяването им ще се губи", смятат реформаторите.

Oще по темата

Затова Мартин Димитров и Петър Славов питат кой ще управлява и ще се разпорежда със средствата от т.нар. "общ пул" и кой ще упражнява контрол върху процеса. Двамата внесоха официално въпросите си към финансовия министър Владислав Горанов.

Те искат от него отговор и на въпроса как е гарантирано правото на наследяване в пълен размер на средствата по тези партиди от наследниците на починали осигурени лица.

"Създаването на "общ пул" за изплащането не обезсмисля ли съществуването на индивидуални партиди при натрупване на средствата и стимулът за заплащане на по-висок размер осигуровки, след като в определен момент те ще бъдат колективизирани в "общ пул" и индивидуалните усилия на лицето ще се изгубят за сметка на колективното начало?", е другият въпрос на реформаторите към Горанов.

Славов и Димитров искат и отговор как ще се гарантира че натрупаните осигурителни вноски на осигурените лица, които добросъвестно са ги заплащали през годините, няма да бъдат използвани за заплащане на пенсия на други осигурени лица, които не са били коректни платци.

Притесненията на Славов и Димитров са, че това би могло да се окаже един вид национализация на средствата за втора пенсия, както и че по този начин ще бъдат ощетени честните и съвестни осигурени лица.

"След предишния злополучен и, слава Богу, неуспешен опит да се посегне на личните партиди на хората за втора пенсия, сме притеснени, че отново подобни промени се промъкват покрай други законодателни промени. Недопустимо е подобни радикални промени в пенсионния модел да се правят на тъмно, набързо и без оценка на въздействието", коментира Петър Славов.

В края на 2014 година ГЕРБ с подкрепата на ДПС се опита да прокара решението 5-те процента от осигуровките за втора пенсия на всички българи, които през 2015 г. започват работа за първи път, да отиват директно в НОИ, вместо в частен осигурителен фонд. След което, веднъж прехвърлени към НОИ, лицето повече не можеше да пренасочи средствата по партидата си към пенсионен фонд. Впоследствие промените бяха отменени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ined

преди 8 години

Дянков ограби здравната каса, а тоя *** е решил да заграби пансиите на хората.

22

opps

преди 8 години

Казва се пладнешки обир а не национализация....Така ти пращат какво имаш по сметката, а после...***...Трябва национализация но на откраднатото от управниците...

21

Щирлиц

преди 8 години

Да,комсомолче мамино,още наследствено.

fallback