Снимка: Булфото, архив

След като депутатите от правната комисия решиха, че гласуването на избори вече ще е задължително, в бюлетината вече ще има и графа: "Не подкрепям никого".

Още по темата

Предложението дойде от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Гласът на тези избиратели няма да бъде отчитан като действителен, за да няма незаети мандати, но няма и да е недействителен, каквито са празните или изрисуваните бюлетини.

Този вот ще се отчита в отделна графа в протокола и ще се проверява от Централната избирателна комисия. Целта е да види реално колко е недействителният вот.

Парламентарната комисия по правни въпроси реши да бъде създаден избирателен район чужбина, от който да могат да бъдат избирани до 4 депутати. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя мандати.

За целта се гласува премахването - минимум четирима народни представители да се избират от един район. Досега гласовете от чужбина се разпределяха в страната.

Избирателите зад граница вече ще могат да гласуват и за конкретен кандидат преференциално, защото досега подаваха бюлетина само с избор на партия.

Депутатите от правната комисия решиха също, че избирателите, които са гласували, могат да получават стимули, но не с томбола, а избирателите, които не са отишли до урните на предходния вот, ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък.

Предложението за "игра на щастието", в която да участват само гласувалите, дойде от ПФ и беше подкрепена от ГЕРБ.

Въпреки това днес Данаил Кирилов заяви днес, че предпочита варианта на Реформаторския блок в закона да се запише само стимулиране на подалите бюлетина.

Той уточни, че не приема и варианта на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от данъка общ доход, който беше и отхвърлен.

Така в крайна сметка комисията реши, че ще запише, че може да има стимули за гласувалите, които да се определят от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase