Снимка: БТА

България днес е център на активно развиваща се иновационна екосистема и е лидер в регион със 150 милиона души население. Амбициозни сме, имаме план и резултатите започват да се виждат. Това каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците в осмото ежегодно издание на форума Webit за технологии, иновации и инвестиции, цитиран от прессекретариата си.

Във форума тази година участват над 4300 участници от 74 държави. 

Реформите и предприемачеството са необходимите стъпки за ускорен икономически ръст, подчерта президентът Плевнелиев, като посочи, че големият въпрос пред европейските икономики е могат ли правителствата да се справят с перспективата за нисък икономически ръст и дългосрочна нестабилност.

"Трябва да продължат реформите за по-добра бизнес среда, за интеграция на регионалния и на европейския пазар, за общ европейски енергиен и европейски цифров пазар, както и реформите в образованието, което да ни помогне да адресираме индустриите на бъдещето", призова Росен Плевнелиев.
 
По думите на държавния глава, в тези процеси трябва активно да бъдат привлечени младите хора.

"Следващата голяма идея може да се роди навсякъде и тук, в България. Имаме всички предпоставки да успеем", посочи Росен Плевнелиев, като припомни, че младите българи поставят страната ни сред петте най-талантливи нации в света в областта на математическите науки, информационните и комуникационните технологии, природните науки.
 
Лидерите на новата икономика са в София, която се утвърждава като едно от най-добрите места за правене на бизнес, каза още държавният глава и открои България като двигател на реформи и фактор на стабилност в региона.

Според него със създаването на първия научно-технологичен парк в региона България е на път да се утвърди и като регионален център в областта на високите технологии.

"Само в ИТ-сектора за последните 10 години са създадени над 17 000 нови работни места. Перспективата е те да бъдат удвоени до 2020 година", посочи президентът и изрази подкрепа за всеки проект, който ще допринесе за утвърждаването на страната ни като регионален лидер в предприемачеството.

"Да бъдеш предприемач означава да вземеш бъдещето в собствените си ръце", каза още държавният глава Росен Плевнелиев пред участниците и гостите на тазгодишния форум Webit.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase