Архив: Булфото

ДПС се обяви против решението на Правната комисия в парламента, която прие гласуването на избори да стане задължителен граждански дълг.

"Задължителното гласуване, така както е предложено от колегите и както е прието на заседанието на Правната комисия, за ДПС е противоконституционно. Отсега заявяваме, че ще направим необходимото, за да съберем подписи за образуването на конституционно дело и съм убеден, че Конституционният съд ще упражни правата и правомощията си по закон и ще обяви тази норма за противоконституционна", каза пред Bulgaria ON AIR народният представител от Движението за права и свободи (ДПС) Митхат Метин.

Още по темата

По темата говори и Димитър Делчев от Реформаторския блок, който заяви, че не томбола, а данъчни облекчения се обсъждат, за да бъде стимулиран избирателният процес: "Ние предпочитаме да стимулираме избирателите по друг начин - чрез данъчни облекчения, така биха се стимулирали точно активните граждани, за да можем тази ниска избирателна активност да бъде решена. Повече хора да бъдат включени", обясни той.

Делчев изрази съжаление, че нормата за активната регистрация в избирателните списъци не е била приета, за да не бъде изкривяван изборният процес чрез гласуването от името на хора, които отдавна не са в страната.

По думите му може да става въпрос за купуване на гласове, тъй като купуването е даване на някаква облага срещу определен вот. А в случая не ставало въпрос за убеждаване на хората как да гласуват, а за практикуване на свободен избор.

"Според мен и РБ това не е начин да се стимулира голяма част от обществото, да може би е иновативна мярка, но ние трябва по-скоро да мислим в посоката на мерки, които действат в западните държави. Стимулирането е добър вариант", мотивира се Делчев.

Митхат Метин от своя страна посочи, че през 2005 г. ЦИК е предложила подобен модел, като резултатът от това е била с 10% по-ниска избирателна активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase