Снимка: Министерски съвет
fallback

България и Турция ще обединят усилия в противодействие на терористичните заплахи. Това стана ясно по време на разговорите между премиера Бойко Борисов и главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа.

Двамата обсъдиха и бежанската криза и организираната престъпност, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на разговорите премиерът Борисов обяви, че страната ни полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора.

Той призова и за задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток.

Мехмет Акарджа е на официално посещение у нас. В програмата му са и срещи с президента Росен Плевнелиев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Състоянието и развитието на двустранните отношения и сътрудничество на всички нива обсъдиха на "Дондуков" 2 държавният глава Росен Плевнелиев и главният прокурор на Република Турция.

Двамата бяха единодушни, че единствено с обединените усилия на всички държави може да се противодейства на терористичните заплахи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Най-важното за успешното противодействие на тероризма е да бъдат пресечени финансовите потоци към терористичните организации и нашето сътрудничество с Прокуратурата на Република България по този въпрос е от особено значение“, каза от своя страна Мехмет Акарджа.

По време на разговора президентът Плевнелиев приветства споразумението между Европейския съюз и Турция за справяне с бежанския поток. Държавният глава изрази надежда, че скоро ще бъде  подписан и ще влезе в сила двустранният протокол между България и Турция за реадмисия.

Росен Плевнелиев и  Мехмет Акарджа се обединиха в подкрепата си на усилията на органите на прокуратурата в Република България и в Република Турция при борбата с престъпления с международен елемент – организирани престъпни групи, трафик на хора и наркотици, трафик на деца, придвижването на чуждестранни бойци и други.

"Тероризмът няма религия, етнос и пол. Няма религия, която да допуска провеждането на терористични актове. Трябва да прекъснем финансирането му. Турската държава води решителна борба с тези явления от 40 години". Това е заявил турският главен прокурор Мехмет Акарджа на срещата с българския главен прокурор Сотир Цацаров днес, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.

"След събитията в Сирия, Турция стана обект на бежанска вълна - ние подслоняваме бежанците, осигуряваме им медицинска грижа и образование. Днес на територията ни има близо 3 млн. бежанци, за които турската държава се грижи. На близо 30 000 лица е наложена забрана да влизат в Република Турция, поради налични данни за съпричастност към терористични организации. Отделно от това, 3500 лица са експулсирани от наша територия, по същите причини, като най-често те под формални предлози са правили опити да се присъединят като чуждестранни бойци в Сирия", е посочил още турският главен прокурор.

Мехмет Акарджа е подкрепил изцяло предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за по-тясно взаимодействие между българската и турската прокуратури срещу тероризма, контрабандата и трафика на оръжие и наркотици.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

188

agata

преди 8 години

Iskat da kajat che shte sprat kontrabandata na dogan i peevski..

187

Халиф Мезути

преди 8 години

Прочетох "Ще борим Турция с терористи и бандити".з а е б и :D

186

ognyanz

преди 8 години

Ще се получи. Турция ще подкрепя терористите (както прави и до момента) а ние ще се борим с тях. Има работа за всички.

fallback